Printaj ovu stranu

Tuzla: Uspješno djelovanje Asocijacije žena

Autor: Elmedina Osmić - Brzović Februar 10, 2018 0

Asocijacija žena MIZ Tuzla – Mjesto širenja znanja i promicanja dobra.

U okviru Evropske sedmice prevencije raka grlića materice koja se ove godine obilježava od 28. januara do 3. februara 2018. godine Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla organizirala je predavanje za žene „Bitno je zdravlje žene“. Predavanje je upriličeno 29. januara u biblioteci „Behram-beg“, a predavač je bila dr. Naida Morić.

Predavanju su prisustvovale žene različitih starnosnih skupina, što je u konačnici i važno, jer sve je veći broj žena mlađe životne dobi koje se susreću sa karcinomom grlića materice. Dr. Morić je tokom svog izlaganja govorila o simptomima, uzrocima bolesti, načinima prevencije kao i senzibiliziranju stanovništva na nužnost primarne i sekundarne prevencije raka grlića materice. Idalje treba raditi na povećanju broja žena koje rade kontrolni ginekološki pregled s PAPA testom jer takav način je pravi put ka unaprijeđenju reproduktivnog zdravlja žena i spašavanju brojnih života – istaknuto je ovom prilikom.

Cilj edukacija iz oblasti zdravlja je podizanja svijesti žena i djevojaka o sve češćim slučajevima obolijevanja od malignih bolesti, ali i načinima prevencije.

Asocijacija žena Medžlisa Tuzla već sedam godina realizuje aktivnosti na polju edukacije žena i na podizanju svijesti o brizi za vlastito zdravlje. Edukacija se nastavlja i u narednom periodu u tuzlanskim džematima.

Petog februara upriličena je svečanost u Kraljevoj džamiji na kojoj su uručena uvjerenja o uspješno savladanim osnovama kur’anskog pisma polaznicama Škole Kur’ana za žene Asocijacije žena.

Sedam polaznica je u proteklih nekoliko mjeseci savladalo osnove arapskog pisma i sada započinju fazu izučavanja tedžvidskih pravila i učenje Kur’ana. Njihova profesorica u osnovnim fazama izučavanja kur’anskog pisma bila je Samra Sinanović Bašić, a s njom nastavljaju i dalji rad na učenju Kur’ana.

Polaznice kojima su uručena uvjerenja tokom ove svečanosti su: Fatima Čavalić, Senada Mehmedbegović, Begzada Šehmehmedović, Lamija Muharemagić-Šerak, Amina Suljagić, Selma Fazlić i Dženaida Mustafić.

Svečanosti je prisustvovala predsjednica Asocijacije koja se kratko obratila, uputila čestitke polaznicama, kao i profesoricama koje marljivo rade na ovom programu koji je jedan od najvažnijih programa Asocijacije.

 

Povezani članci (po oznakama)