Printaj ovu stranu

Bugojno: Kamen-temeljac za izgradnju džamije u naselju Karalinka

Autor: Februar 13, 2018 0

U petak 09.02.2018. nakon džume namaza, u prisustvu zvanica i gostiju, položen je kamen temeljac za izgradnju džamije u naselju Karalinka.

 Tom prilikom prisutnima su se obratili muftija dr. Ahmed-ef. Adilović, Vehid-ef. Arnaut, glavni imam MIZ Bugojno, Haris Mujić, predsjednik MIZ Bugojno, Hasan Ajkunić načelnik Općine Bugojno i Mahmud Jusuf predstavnik Crvenog polumjeseca UAE. Nakon polaganja kamena temeljca proučena je hair dova.

Ovom priliko muftija Adilović bio je hatib i predvodio džuma namaz u džamiji Princeze Džewhere, a mr. Dževdet Šoošić direktor Elči Ibrahim-pašine medrese u Sultan Ahmedovoj džamiji.

Muftijin vaz bio je usmjeren na važnost čuvanja dobrih međuljudskih odnosa. Narušeni međuljudski odnosi rezultiraju samoćom i otuđenošću, što je bolest savremenog čovjeka.Izlaz iz ovakvog stanja nerijetko se vidi u odavanju porocima i ovisnostima, što samo produbljuje ljudsku agoniju. Islam nudi efikasna i jasna rješenja, istaknuta u kur'anskim ali i hadiskim porukama; jačati osjećaje jednakosti, pokazivati više samilosti i razumijevanja, međusobno se potpomagati u dobru, ćuvati čast i ugled jedan drugome...

 Tokom posjete MIZ Bugojno muallima Suvada Šehić je u ime Aktiva žena pri MIZ Bugojno, a u znak zahvalnosti za podršku u radu ženskog aktivizma, uručila Muftiji skroman poklon, ručni rad sa kursa keranja za aktivistice aktiva žena "ASR" Bugojno.

Povezani članci (po oznakama)