digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Medžlis zbližava općine BiH i Hrvatske

Autor: Februar 16, 2018 0

Grad Sisak je grad u kojem su generacije Bošnjaka iz Unsko-sanskog kantona dolazile radi zaposlenja, rađali se, školovali, branili ovaj grad te dočekali i svoje umirovljeničke dane.

Po geografskoj pripadnosti, većina bošnjačkog stanovništva i danas gravitira Unsko-sanskom kantonu koji je ujedno i susjedna županija Sisačko-Moslavačkoj županiji.

S tim u vezi, Medžlis Islamske zajednice Sisak izlazeći iz okvira samo vjerskog djelovanja, poveo je inicijativu povezivanja i zbližavanja matičnih općina i gradova iz kojeg su porijeklom današnjaci Bošnjaci i muslimani Siska i Sisačko-Moslavačke županije.

Nakon posjete sisačko-moslavačkog župana Vladi Unsko-Sanskog kantona i gradonačelnice grada Siska Gradu Cazinu 2017. godine,  u ponedjeljak, 12. veljače 2018. u radnu posjetu Gradu Sisku i Sisačko-Moslavačkoj županiji bili su gradonačelnik grada Cazina mr.Nermin Ogrešević i načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković.

Bila je ovo prva zvanična posjeta gradonačelnika jednog grada iz BIH na razini posjete Gradu i Županiji.

Domaćin posjete bio je Grad Sisak na čelu sa gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček koja je dočekala svoje kolege u Gradskoj Vijećnici poželjevši im srdačnu dobrodošlicu i provodeći nekoliko sati sa svojim kolegama kroz obilazak Grada Siska kao i najznačajnijih projekata koji su realizirani u proteklom periodu.

Prijem za gradonačelnike bio je u 10:30 sati u Gradskoj Vijećnici. Gradonačelnica Ikić Baniček u društvu zamjenika gradonačelnice Marka Kričke, kao i čelnika Medžlisa glavnog imama Alem ef. Crnkića i predsjednika MIZ Sisak Edina Safića prezentirala je tekuće aktivnosti grada Siska na podizanju kvalitete života i standarda svih Siščana s posebnim osvrtom na poticanje malih i srednjih poduzetništva kroz promociju ekoloških proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i kvalitetne prehrane djece u vrtićima i školama.

Upravo su takvi programi bili zanimljivi gradonačelniku Ogreševiću koji je pokazao interes za primjenu određenih razvojnih i lahko primjenljivih programa iz Siska.

Nakon ugodnog razgovora, gradonačelnica je sa gostima prošetala sisačkom šetnicom, mjestom na kojem je organizirana javna proslava Ramazanskog bajrama u 2017. godini čime je Sisak postao prvi grad koji je na ovakav način obilježio Bajram u centru grada u prisustvu preko 2000 ljudi.

Nakon šetnje gradom, posjećena je Ledena dvorana na Zibelu, s čime posebno može biti ponosan Sisak, prezentiran je njezin hodogram izgradnje kao i namjena u budućnosti.

Pored olimpijskog zatvorenog bazena, Sisak od prošle godine ima i otvoreni bazen na mjestu nekadašnjeg, u Capragu koji je obiđen sa gostima.

Nakon bazena, gradonačelnici Cazina i Bužima u društvu domaćina obišli su Narodnu knjižnicu i čitaonicu-Srednjišnju knjižnicu bošnjačke nacionalne manjine na razini R Hrvatske, a književni fond je ukratko predstavila voditeljica Odjela Martina Maksimkov.

Gradilište Islamskog kulturnog centra u izgradnji bila je sljedeća destinacija gdje su glavni imam Alem ef. Crnkić i predsjednik MIZ Sisak Edin Safić dali kratku prezentaciju dosadašnjih radova te predstavili budući IKC u Sisku kroz njegove sadržaje i namjenu.

Gradonačelnici su iskazali želju da će u dogovoru sa čelnicima Medžlisa konkretizirati podršku grada Cazina i općine Bužim u izgradnji ovog, za muslimane i Bošnjake, najvažnijeg projekta od kada žive na ovim prostorima.

Radni ručak sa gradonačelnicom i zamjenikom bio je predviđen u restoranu „Stari Grad“ , na mjestu utvrde Starog Grada što je bila idealna prilika da se prošeta utvrdom i dobije dojam o povijesti grada Siska, a prezentaciju je referirao djelatnik sisačkog muzeja.

Uz radni ručak, sistematizirani su zaključci, te donešene smjernice za daljni tok suradnje između gradova Cazina, Bužima i Siska.

U 15:00 sati delegaciju iz Unsko-sanskog kantona u Sisačko-Moslavačkoj županiji primio je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić u društvu zamjenika Romana Rosavca i Ivana Celjaka kao i direktora Simore, razvojne agencije Maria Čelana.

Župan Žinić izrazio je nadu kako će suradnja biti ostvarena ponajprije kroz projekte u kulturi i turizmu ali da će se proširiti i na gospodarsku i prometnu suradnju.

Gradonačelnik Cazina podsjetio je na povijesnu povezanost ljudi koji žive na ovim prostorima poručivši sljedeće:  Mi imamo razvijeno poduzetništvo i neke druge sektore, pa će sigurno biti zanimljivo u budućnosti pokušati povezati naše ljude i taj nivo suradnje spustiti na razinu ljudi, tako da suradnja ove Županije i naših gradova bude prepoznatljiva među građanima, da jednostavno spajamo ljude.

Suradnji na obostrano zadovoljstvo nada se i načelnik Općine Bužim, Zikrija Duraković.

Mi smo tu jedni pored drugih, živimo vjekovima i jednostavno, u budućnost bi trebali koristiti iskustva jedni od drugih i unaprijediti našu suradnju, jer to u konačnici može donijeti samo dobro, kako našem stanovništvu, tako vjerujem i vašim građanima. Mi smo tu u prvom posjetu. Nadamo se uskoro i vašem uzvratnom posjetu. Vrijeme pred nama, u ovoj i u narednim godinama trebamo iskoristiti na najbolji mogući način i doprinijeti uspjehu obje naše regije na zadovoljstvo naših stanovnika“, rekao je načelnik Bužima, Zikrija Duraković.

Nakon Sisačko-Moslavačke županije, iniciijator ove posjete Medžlis Islamske zajednice Sisak u svojim prostorijama organizirao je prijem i druženje sa predsjednicima bošnjačkih Vijeća, udruga, asocijacija grada Siska i SMŽ kao i sa članovima Izvršnog odbora MIZ Sisak.

Bila je to prilika da gradonačelnici Cazina i Bužima upoznaju načine i oblike nacionalnog djelovanja, da im se prezentira njihov rad te da prepoznaju polja za zajedničku suradnju.

Prva posjeta na ovoj razini bila je u znaku radne posjete, međusobnog upoznavanja, prezentiranja ali što je najvažnije razmjene iskustava i otvorenosti i želje za daljnjom suradnjom.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine