50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Tuzla: Uručena povelja akademiku Dževadu Jahiću

Autor: Elmedina Osmić - Brzović Februar 24, 2018 0

Akademiku Dževadu Jahiću uručena „Povelja 'Muhamed Hevai Uskufi' za doprinos u razvoju bosanskohercegovačke lingvistike i filologije"

Medžlis Islamske zajednice Tuzla povodom 21.februara Međunarodnog dana maternjeg jezika organizirao je predavanje na temu "Bosanski jezik - pitanje identiteta“, na kojem je predavač bio akademik prof.dr.sc. Dževad Jahić. Predavanje je održano u srijedu, 21. februara u Bosanskom-kulturnom centru TK.

U sklopu programa akademiku je dodijeljena Povelja "Muhamed Hevai Uskufi" za doprinos u razvoju bosanskohercegovačke lingvistike i filologije.

U ime organizatora, Medžlisa IZ-e Tuzla, prigodnim riječima obratio se glavni imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović koji je istakao da je ovo prilika da osvijestimo važnost našeg maternjeg jezika, bosanskog jezika. Na ovaj dan smo se prisjetili i našeg velikog Muhameda Hevai Uskufija. Ugostili smo djecu iz Konjević Polja, Bratunca i Vlasenice kojima se osporava upotreba njihovog maternjeg jezika, i oni su itekako svjesni onog što im se ne da, a na što imaju pravo – kazao je glavni imam Huskanović. 
Huskanović se još jednom zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ove važne manifestacije.

Povelju Muhamed Hevai Uskufi" ustanovio je Medžlis Islamske zajednice Tuzla 2010. godine u čast Tuzlaka Muhameda Hevai Uskufija, autora prvog stihovanog Bosansko-turskog rječnika u svijetu. Komisija za dodjelu Povelje u sastavu prof. dr. sc. Amira Turbić-Hadžagić (predsjednica), doc. dr. sc. Elvir Musić (član), dr. sc. Amina Šiljak-Jesenković (članica), prof. dr. sc. Amir Karić, (član) i hfz. Ahmed Huskanović (član) odlučila je da ovogodišnju Povelju dodijeli akademiku prof. dr. sc. Džeavdu Jahiću.

Obrazloženje odluke o dodjeli Povelje iznijela je predsjednica komisije prof. Amira Turbić-Hadžagić, a prof. Jahiću „Povelju 'Muhamed Hevai Uskufi' za doprinos u razvoju bosanskohercegovačke lingvistike filologije" dodijelio je glavni imam Medžlisa IZ-e Tuzla, hfz. Ahmed-ef. Huskanović.

Na svečanoj dodjeli nagrade prof. Jahić se zahvalio na uručenom priznanju, pozdravivši važan potez organizatora da na ovaj način historijsku vrijednost, kao što je bosanski jezik, zaštiti od nastraja, neznanja, dezinformacija i drugih udara kojima je danas često izložen. 
-Bosanski jezik je prvorazredna vrijednost, ali i prvorazredno sredstvo da se Bosni i Bošnjacima oduzme ono što im je historija ostavila, tako da je ovo prilika da se okrenemo svojim vrijednostima – kazao je prof. Jahić.

Dževad Jahić rođen je 15. avgusta 1948. u Mostaru. Doktor je filoloških nauka i do ove godine redovni profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu.
Jedan je od osnivača i potpredsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU).
Naučno istraživačka biografija profesora Dževada Jahića izuzetno je bogata što ga svrstava u kategoriju istaknutih lingvista u Bosni i Hercegovini.
Područje njegovog naučnog interesiranja su historija bosanskoga jezika, leksikografija, dijalektologija i sociolingvistika. Dosad je objavio oko osamdeset studija, članaka, sinteza i osvrta iz tih naučnih oblasti u brojnim prestižnim naučnim časopisima. Objavio je šest autorskih lingvističkih knjiga i koautor je Gramatike bosanskoga jezika iz 2000. godine. Podnio je oko dvadeset naučnih referata na domaćim i međunarodnim skupovima i bio aktivni istraživač u okvirima nekoliko međunarodnih i domaćih slavističkih projekata.
Akademik prof. dr. Dževad Jahić autor kapitalnog i, kako to navodi, svog životnog lingvističkog djela dvanaestotomnog Rječnika bosanskog jezika. Do 2015. godine izašlo je sedam tomova ovog Rječnika.
Prof. Jahić je laureat druge po redu Povelje „Muhamed Hevai Uskufi“, dok je prva Povelja dodijeljena rahmetli prof. Ismetu Smajloviću.

Učešće u ovom programa uzeli su učenici Behram-begove medrese i OŠ „Brčanska Malta“, te studenti sa odsjeka za Bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univirziteta u Tuzli.

Manifestacija se realizovala uz podršku JU Specijalna biblioteka „Behram-beg“, Behram-begove medrese u Tuzli, medžlisa IZ-e Živinice i Puračić, BZK „Preporod“ i BKC TK.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine