digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

U okviru “Tribina ponedjeljkom” izvedena predstava „Nanin softa“

U ponedjeljak 19. marta tekuće 2018. godine, gosti tradicionalnih “Tribina ponedjeljkom” bili su učenici i učenice Gazi Husrev-begove medrese, odnosno dramska sekcija ove škole koja je upriličila izvođenje drame “Nanin softa”, autora rahmetli prof. Kasima Botonjića. Glumačka ekipa sastavljena od učenica i učenika GHM na čelu sa profesorom Mirzetom Hamzićem, priuštila je velikom broju prisutnih u Velikoj sali općine Novi Grad, trenutke za pamćenje.

 Dobrodošlicu posjetiocima je nakon proučenog odlomka iz Časnog Kur’ana, poželio rukovodilac “Tribina ponedjeljkom” Mehidin ef. Bešlić, poručivši kako ove tribine u organizaciji MIZ Sarajevo, gostovanjem učenika GHM, dobijaju novu dimenziju. Učenicima se na kraju ove prelijepe emotivne drame pune pouka i poruka, zahvalio glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović, poručivši kako je Gazi Husrev-begova medresa bila i ostala naša najbolja odgojno-obrazovna ustanova, koja je pravi rasadnik talenata, uručivši i zahvalnicu direktoru GHM hfz. mr. Mensuru Malkiću. 

Direktor hfz. mr. Malkić se zahvalio glavnom imamu, podsjetivši prisutne kako je ova ustanova 2016. godine štampala ovo djelo, koje je autor napisao tokom dugogodišnjeg rada u Gazi Husrev-begovoj medresi na poslovima profesora bosanskog jezika i književnosti.

Direktor je podsjetio kako je ovo  bila prilika da se sjetimo kolege, prijatelja i profesora rahmetli Kasima Botonjića iza kojeg je ostala drama „Nanin softa“ koju će generacije učenika i učenica Gazi Husrev-begove medrese, koji nisu imali sreću upoznati profesora Botonjića, imati priliku da čitaju i gledaju, a oni najnadareniji među njima, kao glumci, učestvovati u njenom izvođenju.

Kasim Botonjić rođen je 08.05.1950. godine u Biljanima, općina Ključ. Osnovnu školu završio je u Sanici, a srednju učiteljsku u Prijedoru. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu diplomirao je na Odsjeku za srpskohrvatski jezik i književnost južnoslavenskih naroda. Kao učitelj, u periodu 1970-1978. radio je u školama u Sanici, Gromiljaku i Brestovskom. Od 1978. godine radi kao profesor srpskohrvatskog jezika i književnosti u Centru srednjeg obrazovanja u Fojnici, a 1982. godine postavljen je za direktora i tu je funkciju obavljao sve do 1992. Krajem agresije na Bosnu i Hercegovinu vodio je Centar za kulturu u Fojnici. Od 1995-1996. godine radio je kao profesor bosanskog jezika i književnosti u Medresi “Osman ef. Redžović” u Visokom. Od školske 1996/1997. godine prelazi u “Gazi Husrev-begovu medresu” u Sarajevu, gdje radi kao profesor bosanskog jezika i književnosti do penzionisanja 2015. godine. Na ahiret je preselio 29.11.2015. godine.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine