digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Prigodan program povodom Lejletu-r-regaiba u Srebreniku

Autor: D.B Mart 24, 2018 0

Medžlis Islamske zajednice Srebrenik, učenjem mevluda i prigodnim predavanjima, sinoć poslije akšam-namaza u svim džamijama obilježio je mubarek noć Lejletu-r-regaib.

U okviru programa održana su i prigodna predavanja. Svečanostima je, prema riječima imama, prisustvovao veliki broj vjernika. Dvije mubarek noći u mjesecu redžebu, koji je nastupio prije četiri dana, Lejletul-regaib i Lejletul-mi’radž predstavljaju prve vjesnike Ramazana. Ibadet u ovim noćima predstavlja duhovnu pripremu za taj mjesec. Prema islamskom vjerovanju, Lejletul-regaib je noć u kojoj je majka Amina zanijela Božijeg poslanika Muhammeda a.s.. U narodu se naziva noć želja, nadanja i očekivanja, a obilježava se dovama, dobrovoljnim namazima, učenjem mevluda i drugim Bogu ugodnim sadržajima. Pored Lejletu-r-regaiba i Lejletul-miradža, muslimani još dvije noći smatraju posebno značajnima a to su Lejletul-kadr i Lejletul-berat.

Svakog ponedjeljka i četvrtka u prostorijama medžlisa održava se halka Kur'ana za žene. Ovog četvrtka, povodom lejletu-r-regaiba, polaznice halke su nakon zajedničkog iftara družile se u prostorijama Medžlisa, a predavanje o mjescu redžebu i njegovoj vrijednosti je održala Edina Mujkic, koordinatorica za brak i porodicu Medžlisa IZ-e Srebrenik.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine