Printaj ovu stranu

U džematu Ježinac obilježena noć Lejletu-l-miradža

Autor: D.B. April 14, 2018 0

Noć Lejletu-l-miradž za muslimane predstavlja noć putovanja poslanika Muhammeda od Mekke do svetog hrama Al-Aksa u Jerusalemu, a potom i njegovog uzvišenog putovanja, uzdizanja ka nebeskim sferama gdje je direktno muslimanima propisan namaz, redovna molitva, kao jedna od osnovnih vjerskih dužnosti i jedan od osnovnih stubova vjere.

Povodom ove mubarek noći na području Medžlisa Srebrenik realizirat će se mnogobrojne aktivnosti. Tim povodom, obilježavanja ove odabrane noći, u džematu Ježinac, Medžlis IZ-e Srebrenik, sinoć, 12.4.2018. godine, nakon akšam-namaza organizovano je prvo druženje za Omladinu u ciklusu od četri druženja.  

Povodom ove mubarek noći, Lejletul-Miradža, upriličeno je učenje mevluda o Miradžu, učenje ilahija i kasida, gdje je veliki broj omladine imao priliku uživati u bogatom programu. Na početku programa prisutnu omladinu iz svih džemata Medžlisa Srebrenik poselamio je i riječi dobrodošlice uputio imam džemata Omer-ef. Majstorović, koji je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što je Medžlis baš odabrao ovaj džemat za početak ovih druženja.

Nakon proučenog mevluda i programa održano je i prigodno predavanje u povodu ove mubarek noći, a  održao ga je Emir-ef. Brašnjić, koordinator za Omladinu Medžlisa Srebrenik i imam centralne srebreničke džamije. On je u svome predavanju govorio o značaju Miradža, kao i njegovim porukama. Nakon prigodnog programa omladina je nastavila druženje uz kahvu i kolače do kasno u noć.

 

Povezani članci (po oznakama)