digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Livno: Šest redovnih programa za žene

Autor: Šejla Mujić-Kevrić April 16, 2018 0

Udruženje žena MIZ Livno: sedmično se izvodi 6 redovnih programa za žene

Medžlis IZ Livno kroz projekat Udruženja žena Medžlisa uspješno realizira brojne aktivnosti evo već punih pet godina. Udruženje žena svakodnevno okuplja veliki broj žena kako muslimanki, tako i žena drugih vjerskih i nacionalnih skupina, te mjesečno kroz programe Udruženja prođe i više od 100 žena, što je za Livno kao manji grad, vrlo velika i zahvalna brojka.

Svake sedmice se izvodi 6 različitih programa, i svaki program okuplja uglavnom druge grupe žena. Izdvajamo Školu islamakoja se izvodi dva puta sedmično. Nastava se izvodi po unaprijed pripremljenom planu i programu, gdje se trenutno izvode predmeti Akaid, Sira i Kazivanja o vjerovjesnicima. 

Škola Kur'anase izvodi u 7 različitih grupa 6 dana u sedmici. Klub mladih majki, projekat je koji ima za cilj da okuplja majke koje bi željele da učestvuju u našim programima, a željele bi da povedu i svoju djecu. S tim u vezi, Udruženje žena im to omogućava organizirajući radionice za djecu, dok majke jednom sedmično slušaju edukativna druženja. 

Fitnes za žene izvodi se u potpuno opremljenoj sali, u prostorijama koje se nastale u sklopu kompleksa glavne gradske džamije Ćurčinice, a polaznice se mogu koristiti i teretanom, a sve to u dva sedmična termina. Kurs zlatnog vezaposebna je sekcija koja je u središtu kreativnih programa Udruženja žena, a okuplja žene zainteresirane da nauče vještinu veza, te da se okoriste prodajom svojih slika. Sekcija je samoodrživa, odnosno prodajom slika urađenih za sekciju, edukatorica kupuje materijale kako bi polaznice nesmetano i redovno mogle prisustvovati sekciji koja se izvodi jednom sedmično.

Posebno izdvajamo kurs šivenja i krojenjakoji se izvodi 3 puta sedmično i do sada je rezultirao obukom više od 40 žena koje su naučile osnove šivenja i krojenja, a neke se usavršile i mnogo više. Važno je naglasiti da sve ove aktivnosti mimo vjerske edukacije, volonterski izvode aktivistice Udruženja želeći time ostaviti svoj trag u radu za zajednicu i osjetiti se korisnim.

Pored ovih, u redovne aktivnosti ubrajamo i česte humanitarne aktivnosti koje se nerijetko izvode u suradnji sa časnim sestrama i udrugama ispred Crkve, ili sa nekim drugim udrugama u Livnu.

Na čelu sa glavnim imamom Dževad-ef. Hadžićem, sve ove aktivnosti planira i realizira stručni tim muallima.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine