digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Fojnica: Položen kamen-temeljac za izgradnju centra "Medresa"

Autor: April 21, 2018 0

U okviru manifestacije " Dani vakufa u BiH 2018", u nedjelju 15.04.2018. godine, upriličena je svečanost povodom postavljanja kamen-temeljca za zgradu vakufsko-administrativnog centra "Medresa" u Fojnici. 

Svečanosti su prisustvovali muftija sarajevski Enes Ljevaković, direktor Vakufske direkcije u BiH hfz. Senaid Zajimović, zamjenik Generalnog direktora Generalne direkcije vakufa Republike Turske Rifet Turker, predsjednik Ilmijje u BiH i šef Ureda za bošnjačku dijasporu Mensur ef. Pašalić, potpredsjednica Fedreacije BiH Melika Mahmutbegović, ministar u vladi SBK G. Salkan Merdžanić, načelnik Općine Fojnica g. Sabahudin Klisura, predstavnici Franjevačkog samostana u Fojnici. 

U ime Medžlisa IZ-e Fojnica prisutnim gostima obratio se i zaželio dobrodošlicu glavni imam Edin ef. Rojo. Prisutnima se obratio i predsjednik MIZ Fojnica Ramiz Meša.

Nakon glavnog imama prisutnima su se ispred šire društveno-političke zajednice obratili i načelnik opštine Fojnica Sabahudin Klisura, izaslanik premijera SBK-a ministar Salkan Merdžanić te potpredsjednica Federacije BiH dr. Melika Mahmutbegović.

U ime Generalne direkcije vakufa Republike Turske fojničanima se obratio zamjenik Generalnog direktora Rifat Türker. On je u svome obraćanju istakao bratsku ljubav koja veže dva naroda.

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović je građanima čestitao na dobijanju novog, vakufskog objekta koji će krasiti Fojnicu te ukazao na značaj i važnost ovog i drugih vakufskih projekata u BiH koji se realiziraju zahvaljujući dobroj saradnji Vakufske direkcije IZ-e u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

Na kraju prisutnim gostima se obratio muftija sarajevski dr. Enes Ljevaković. On se u ime Islamske zajednice zahvalio narodu Turske i Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske na iskazanoj podršci u realizaciji obnove i revitalizacije vakufskih objekata u Bosni i Hercegovini.

Prema historijskim izvorima Šaban ef. sagradio je džamiju 1666. godine a nakon toga je dao sagraditi medresu i tekiju u Fojnici. Bivša zgrada medrese izgrađena je 1906. godine a sredstva za njenu izgradnju obezbijedila je ondašnja Vakufska direkcija. Aktom o nacionalizaciji, medresa je nacionalizovana 1959. god. i od tada je medresa služila kao zgrada Općine. Odlukom Općinskog vijeća 04.12.2013. godine zgrada je vraćena Medžlisu Islamske zajednice na korištenje.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine