digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Gradačac: Dani islamske duhovne kulture

Autor: NUSRET KUJRAKOVIĆ Maj 03, 2018 0

U okviru kulturno-vjerske manifestacije "Dani islamske duhovne kulture", u Gradačcu je u petak, 27. aprila 2018. godine u džamiji Husein-kapetana Gradaščevića nakon akšam-namaza održano predavanje i promocija novih knjiga dr. Šefika Kurdića, profesora na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici

Prisutnima su predstavljene njegove posljednje dvije knjige (34. i 35. knjigu): "Ovako je izgledao Allahov Poslanik, s.a.v.s." i "Da'wa - Temelji islamskog misionarstva". Prije predavanja i promocije, glavni imam Nusret-ef. Kujraković upoznao je prisutne sa dosadašnjom rezultatima ove manifestacije koja je utemeljena 2010.godine. Naglasio je da je održano više okruglih stolova i tribina, predavanja, takmičenja iz islamske vjeronauke i literarnih radova. Posebno je značajno da je napisano više radova o kulturno-historijskoj baštini Gradačca i okoline, te da je u pripremi velika monografija o organizaciji Islamske zajednice na području Gradačca, Modriče, Odžaka i Bosanskog Šamca.

Kao zasebno izdanje planirano je da se krajem ove, a najkasnije početkom 2019. godine publicira knjiga o svim vjerskom službenicima od dolaska islama pa do 1990-ih godina koji su službovali u Gradačcu, Modriči, Odžaku i Bosanskom Šamcu. Pored toga, u pripremi je knjiga "Prilozi kulturnoj historiji Gradačca i okoline". U okviru ovogodišnje manifestacije, u ponedjeljak 07. maja 2018. godine, u sali Medžlisa sa početkom u 19:00 sati, na Dan džamija i džemata, javnosti će biti predstavljena knjiga "Vakuf begovske porodice Gradaščević".


Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine