digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Jablanica: Predramazansko veče ilahija i kasida

Autor: Semir Jahić Maj 11, 2018 0

Uz veliki broj zvanica i gostiju iz vjerskog i političkog života Jablanice u velikoj sali Muzeja "Bitka za ranjenike na Neretvi" u četvrtak 10. maja 2018. godine u održano je veče ilahija i kasida u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Jablanica.

Veče koje iz godine u godinu postaje tradicionalno i ove godine je napunilo veliku salu Muzeja. Kako to inače biva veče je počelo u 18:00 s Kur'anom odnosno učenjem odlomka iz Kur'ana koji govore o postu u izvedbi naše polaznice mekteba Dalila Vile, koja je ove godine predstavljala Medžlis islamske zajednice Jablanica na takmičenju na nivou Muftijstva dok je prevod pročitala nekadašnja polaznica mekteba a danas učenica Karađoz-begove medrese Mostar Dženita Biserović. Nakon Kur'ana prisutne je poselamio i zaželio im dobrodošlicu večerašnji domaćin, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Jablanica h. Ekrem ef. Hodžić. Glavni imam s eu svom nadahnutom obraćanju zahvalio svim uzvanicima na dolasku a posebno zahvalu na dolasku je uputio hfz. Aid ef. Tuleku, direktoru Karađoz-begove medrese Mostar, pripadnicima vojnog atašea Turske i dr. don Marku Šutalu, župniku hercegovačko-neretvanske župe. H. Ekrem ef. Hodžić je naglasio da nam je ramazan prilika da postignemo veće stupnjeve u vjeri. Nakon glavnog imama MIZ-e Jablanica moderator programa Said ef. Husrep je predstavio hor Karađoz-begove medrese Mostar te pozvao direktora Medrese hfz. Aid ef. Tuleka da prisutnim prenese ramazansku poruku.

Direktor Medrese je naglasio u svojoj besjedi da je ramazan mjesec dove, salavata, dobročinstva, podsjećajući prisutne na hadis u kojem Božiji poslanik  Resulullah, s.a.v.s., je rekao: “Primaknite se mimberu!”, i mi smo se primakli. Kada se popeo na prvu stepenicu mimbera rekao je: “Amin!” Kada se popeo na drugu stepenicu kazao je: “Amin!” I na trećoj stepenici je rekao: “Amin!” Kada je sišao sa mimbera rekli smo: “Allahov Poslaniče, danas smo od tebe čuli nešto što nikada prije nismo čuli!?” On je rekao: “Kada sam se popeo na prvu stepenicu mimbera Džibril, a. s., pojavio se preda mnom i rekao: “Proklet neka je onaj ko dočeka mjesec ramazan i dozvoli da mu on prođe, a da ne zaradi oprost!” Ja sam tada rekao: “Amin”!  Kada sam se popeo na drugu stepenicu, rekao je: “Proklet neka je onaj pred kojim se spomene tvoje ime a on ne donese salavat na tebe”! Ja sam kazao: “Amin”! Kada sam se popeo na treću stepenicu, rekao je: “Proklet neka je onaj ko doživi da njegovi roditelji ili jedan od njih ostare, pa ga njegovo služenje i briga o njima ne uvede u Džennet.”! Ja sam rekao: “Amin!”!. Hfz. Aid ef. Tulek je naglasio da će i ovog ramazana učenici Medrese biti raspoređeni na području Medžlisa Jablanica, te da će i ove godine profesori i odgajatelji Medrese obilaziti svoje učenike na praksi a i da je planirana posjeta Medžlisu u toku ramazana, kada će profesori obići džamije na području Medžlisa i održati prigodne vazove. Nakon ramazanske besjede uvaženog direktora duše prisutnih su razgalili članovi hora Karađoz-begove medrese Mostar sa nekoliko ilahija. Hor Medrese je još jednom pokazao da se uz predan rad ostvaruju odlični rezultati a prisutni u sali su to znali prepoznati gromoglasnim aplauzom. Nakon hora Medrese na bini jablaničkoj publici su se predstavili nama dobro poznati gosti, odnosno hor Misbah iz Mostara, koji su izveli nekoliko ilahija i pokazali svoj kvalitet koji iz godine u godinu raste. Nakon Misbaha na bini su se pojavili najmlađi učesnici ovogodišnje večeri ilahija i kasida, hor Osnovne škole "Suljo Čilić" na čelu sa muallimom Suadom Vila Gusić i Mirsadom Pilav, profesorom muzičkog u Osnovnoj školi. Naši najmlađi učesnici su pobrali najjače aplauze i simpatije svih prisutnih u sali. Nakon hora Osnovne škole predstavio se i posljednji hor za ovogodišnju večer ilahija i kasida hor Rejjan iz Sarajeva.

vece ilahija 3

 

Hor sa najvećim renomeom, tradicijom učenja ilahija i kasida dugom 11 godina, kako to moderator najavi nastupao je u skoro svim gradovima u BiH a i Evropi. Naši gosti su se predstavili sa 6 ilahija i na taj način zatvorili ovogodišnje veče ilahija i kasida. Nakon večeri ilahija i kasida prisutni su klanjali akšam namaz u džematu a nakon akšama je upriličeno druženje mladih sa svim učesnicima ovog lijepog programa do jacija namaza. Kako su horovi pokazali svoj kvalitet tako je i Medžlis islamske zajednice Jablanica pokazao izuzetan nivo organizacije. Kolektiv MIZ-e Jablanica koji sačinjava 6 uposlenika zajedno sa aktivistima Mreže mladih je i ove godine uložio ogromne napore kako bi građani Jablanice i okoline mogli poslušati lijepo učenje Kur'ana, ramazansku besjedu i razgaliti svoje duše našim lijepim ilahijama. Na kraju zahvaljujemo se i RTV Jablanica koji su ovaj program u potpunosti medijski popratili kao i dopisništvu FENA-e, te našem lokalnom portalu BHPress.ba. Veliko hvala i Muzeju "Bitka za ranjenike na Neretvi" na čelu sa direktorom gdin-om Ćamil Cerom koji su i ove godine prepoznali važnost ovog događaja za Jablanicu te ustupili svoje prostorije potpuno besplatno.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine