digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bratunac: Dženaza jednoj žrtvi zločina 1992-1995

U Memorijalnom centru Veljaci kod Bratunca klanjana dženaza i obavljen ukop jedne žrtve zločina iz Agresije na Bosnu i Hercegovine 1992-1995.

Na dženazi Sabidu Ibrahimoviću 2.000 peisutnih

U Memorijalnom kompleksu Veljaci kod Bratunca u subotu 12. maja 2018. godine klanjana je dženaza i obavljen ukop Sabida Ibrahimovića, jedine identifikovane žrtve zločina počinjenih tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, u periodu 1992-1995. Iako još oko tri stotine tijela čeka identifikaciju i ukop, a oko 250 se vode kao nestali, za 12. kolektivnu dženazu u Bratuncu pripremljeno je samo jemno tijelo. Ta činjenica je posljednjih dana izazvala nezadovoljstvo porodica žrtava, koje su najavile javne proteste, kako bi dobile odgovor zašto je proces traženja nestalih i identifikacije pronađenih tako usporen.

Pred oko 2.000 prisutnih dženaza-namazje predvodioVahid-ef. Fazlović, tuzlanski muftija. U svome obraćanju on je naglasio kako Bošnjaci Bratunca tragaju za još oko 300 nestalih civila i da je proces traženja i identifikacije od posebne važnosti, te da ostaje kao obaveza i generacijama koje dolaze. Također, istakao je on, obaveza Bošnjaka je da grade zemlju koja će biti komotna za sve njene građane i narode. Muftija Fazlović je pozvao sve one koji imaju bilo kakve informacije o zločinima ili o masovnim grobnicama da takve informacije dostave nadležnim institucijama i pomognu procesu traženja nestalih, odnosno procesu kažnjavanja počinilaca zločina:

"Nakon što se ubije nevin čovjek nema veće smutnje i nereda nego to sakriti, ne priznati i ne pokajati se. I nema veće barijere na putu istine i pravde od njihovog poricanja i zanemarivanja. Mi smo na ovom šehitluku ukopali 300 osoba, i došli do pola puta. Treba nam još puno snage. Zato smo odlučno uz porodice, uz udruženja koja opominju sve institucije ove zemlje, koje su dužne da urade mnogo više u ovom trenutku od onoga koliko sada čine, da se pronađu nevino ubijeni, da se nađu njihove kosti i da se dostojno ukopaju u našim šehitlucima", kazao je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

U ime porodica žrtava prisutnima se obratila petnaestogodišnja Admira Golić. Ona je naglasila da porodice nisu zadovoljne procesom traženja i dentifikacija, ali da su spremne da istraju i da se još nisu umorile. Pozvane su institucije da nastave traganje za zločincima bez kalkulacija i bilo kakavih ustupaka i pregovora.

„Ratni zločin ne zastarijeva i ako do sada ratni zločinci nisu sudski gonjeni to ne znači da neće biti procesuirani već sutra. A i mi moramo upamtiti. Mi se, kao narod nad kojim je počinjen Genocid, nismo umorili i nećemo se umoriti u traganju za pravdom i kažnjavanjem zločinaca. Ima i onih među nama koje je umor stigao, ali mi smo tu da jedni drugima pomognemo, jer mi znamo da onaj ko prestane tragati za zločincem i sam je pomogao zločincu. Mi, žrtve, sa ovoga mjesta, nad tabutom nevine žrtve, molimo sve vas, pojedince, organizacije i institucije: nemojte pomagati zločincima! Nemojte zaboraviti da nas je Svemogući ostavio u životu sa obavezom da tragamo za pravdom. Nemojte zaboraviti da ćemo odgovarati ako tu obavezu ne budemo izvršavali“ – kazano je u obraćanju u ime porodica žrtava.

Manifestacija Dani sjećanja na Genocid u Bratuncu bit će nastavljena i u narednim danima, održavanje tevhida u svim naseljima bratunačke općine, a bit će okončana zajedničkim iftarom u naselju Pirići, 16. maja 2018.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine