digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Na Ahiret preselio Rasim ef. Zahirović

Autor: Haris Vehabović Maj 15, 2018 0

Na Ahiret preselio prof. Rasim ef. Zahirović, imam džemata NUR- Linz (Austrija)

„A ti, o dušo smirena, vrati se Gospodaru svome zadovoljna, a i On tobom zadovoljan, pa uđi među robove Moje, i uđi u Džennet moj.“ (Kur'an)

U subotu (5. Maj 2018.) u 66. godini života na Ahiret je preselio prof. hadži Rasim ef. Zahirović, imam džemata NUR – Linz u Austriji.

Rasim ef. Zahirović rođen je 1953. godine u Gornjim Moranjcima kod Srebrenika. 
Nakon završene Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu kratko je radio kao imam u Muratima 
(MIZ-e Srebrenik),  zatim u Slavonskom Brodu gdje je uradio veliki posao na osnivanju džemata u ovom gradu. U Linzu u Austriji bio je imam nešto više od 17 godina. Također, u ovom gradu uradio je veliki posao kako bi se održao i proširio džemat. Zajedno sa svojim džematlijama gradio je džamiju koja je svečano otovorena 2014. godine. To je bila kruna rada i zalaganja hadži Rasim ef. zajedno sa njegovim džematlijama Linza. 
Kada je trebalo da ide u zasluženu penziju Allah dž. Š.  je htio da Rasim efendiju iskuša teškom bolešću, što je on čvrstim vjerovanjem, dobro podnosio, sve do 5. maja 2018. godine kada Allahovim emrom  seli sa ovoga svijeta.

Dženaza-namaz hadži Rasim ef., čovjeku koji je cijeli svoj život podredio džamiji i islamu klanjana je prvo u njegovom džematu u Linzu u ponedjeljak  poslije ikindije –namaza (7.maj 2018.) baš na dan kada Islamska zajednica u BiH obilježava Dan džamija. Dženazu- namaz u prisustvu velikog broja vjernika, uleme Austrije i džematlija predvodio je sin ef. Rasima Ismail Zahirović. Nakon klanjanja dženaza – namaza, tijelo Rasim ef. je odvezeno u njegove rodne Gornje Moranjke kod Srebrenika.

Dženaza-namaz na mezarju u Gornjim Moranjcima klanjana je u utorak nakon ikindije-namaza. Dženazu- namaz u prisustvu velikog broja džematlija i imama predvodio je glavni imam MIZ-e Srebrenik Refik ef. Hodžić. Ispred Rijaseta IZ-e u BiH riječi saučešća porodici i džematlijama uputio je Mensur ef. Pašalić, direktor Ureda za vanjske poslove i Dijasporu pri Rijasetu IZ-e i predsjednik Ilmijje.
On je citirao Hasan Kafi Pruščaka koji je rekao da je ulema ukras zemlje, kao što su zvijezde ukras nebesa. Naš Rasim ef. bio je naša dunjalučke zvijezda, koja se Allahovom voljom i odredbom utrnula. -Rasim ef. je uistinu bio zvijezda koja je svojim vjerovanjem, radom i zalaganjem sjala punim sjajem cijelog njegovog života.
Također, Mensur ef. je kazao kako odlaskom Rasim ef. sa ovoga svijeta neće nestati i pomen na njega. On će živjeti u dovama svoje porodice, svojih učenika i džematlija koji će doviti za njegovo mjesto na Ahiretu. 
Nakon kratkog obraćanja Mensur ef. Pašalića, mjesni imam Muamer ef. Bećirović je zatražio halala za Rasima ef. Zahirovića, nakon čega je pored mezarova  oca i majke, a po njegovoj vlastitoj želji izvršen ukop i Rasim ef. Zahirovića.

Iza Rasim ef. je ostala hairli porodica koja će nastaviti njegovim stazama vjerovanja, 
supruga Sadika-hanuma, sin Ismail i kćerka Sumejja.

Allaha dž.š. molimo da Rasim ef. oprosti grijehe, olakša kaburske azabe i uvede u dženetske bašče, da on bude od onih za koje je Uzvišeni kazao: „ Za njih nema straha i oni ne treba da se žaloste.“ Amin!

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine