digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kakanj: Hatme za 500 polaznika mekteba

Autor: Elvedin ef. Ibrahimspahić Maj 15, 2018 0

Prema rasporedu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kraj mektebske nastave ove, mektebske 2017/2018. godine planiran je 13.05.2018. godine.

Razlog nešto ranijeg završetka nastavne godine svima je dobro poznat, a to je nastupanje najodabranijeg mjeseca u godini – mubarek ramazana koji nastupa 16.05.2018. godine.

Postupajući po odluci Rijaseta u Medžlisu IZ-e Kakanj provedene su završne svečanosti na kraju mektebske godine, u narodu poznate HATME.

Za razliku od drugih medžlisa hatme u Medžlisu Kakanj nisu ispitnog niti karaktera provjere znanja iz jednostavnog razloga što se svi redovni polaznici pred kraj nastave ispitaju kroz dva osnovna testa i to provjera kiraeta i test iz ilmihala.

Provjeru iz kiraeta obavi glavni imam ili imam kojeg glavni imam zaduži koji obiđe sve džemate, u dogovoru sa imamima, i presluša svu djecu te na kraju da ocjenu.

Test iz ilmihala radi se u jednom danu i istom terminu u svim džematima na način da imami prema rasporedu glavnog imama pismeno, jednoobraznim testovima testiraju sve redovne polaznike i takođe daju prosječnu ocjenu mekteba.

A HATME u Medžlisu Kakanj su svečanost u kojoj uživaju svi: i polaznici i roditelji i džematlije pa i muallimi mada je njima obaveza organizacije cijelog programa.

Širom našeg Medžlisa ovih dana smo svjedočili raskoši dječijeg talenta, festivalu znanja, prelijepom učenju Kur'ana, ilahija i kasida, recitatorskih sposobnosti pa i scenskih nastupa.

Hatme u Medžlisu Kakanj su izuzetno dobro posjećene a džamije su, uglavnom, dubke pune.

Svi su raspoloženi doći da poslušaju i vide svoje dijete kako u veseloj atmosferi govori o svojoj lijepoj vjeri i svjedoči znanju koje je ponijelo iz mekteba.

Sve hatme su na svoj način prelijepe, i one gdje, zbog malog džemata, nastupi tek desetak polaznika ali i one veće.

Međutim, ovdje bi posebno izdvojili hatme u džematu Čaršijske džamije kojim je prisustvovalo 500 (pet stotina) polaznika.

Ovo je zaista veliki raritet da u jednom mektebu imamo ovoliki broj polaznika i zato zaslužuje da im se posveti posebna pažnja.

Nastavu u ovom džematu  izvode tri muallima: Elvedin ef. Ibrahimspahić, imam džemata te muallime: Amra Hrusto i Saliha Kovač. Nastava se izvodi u dvije mektebske učionice a odvija se sedam dana sedmično.

Ove godine je sufaru završilo 77 novih polaznika tako da sada u Kur'anu uči blizu 300 polaznika. Ove godine hatmu je završilo 57 učenika.

Sama svečanost hatmi je održana u dva dijela iz prostog razloga što ovaj broj djece bi ispunio džamiju do posljednjeg mjesta te bi roditelji ostali vani. 

U subotu, 05.05.2018. godine održane su hatme za polaznike koje uči imam džemata Elvedin ef. a sedmicu poslije, 12.05.2018. godine i za ostalih 350 polaznika.

Svi prisutni su bili zadovoljni programom hatmi a na kraju smo ispratili još jednu generaciju maturanata, njih 24 učenika devetog razreda, koji su ove godine završili svoju drugu, mektebsku, hatmu. Zaželjeli smo im sreću u životu i pozvali ih da od nove mektebske godine budu dio mreže mladih, što su oni čvrsto i obećali.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine