Printaj ovu stranu

Gradonačelnik Sarajeva poklonio ramazanski top Medžlisu IZ-e Mostar

Autor: Maj 15, 2018 0

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka danas je Medžlisu IZ-e Mostar i predstavnicima gradskih vlasti na brdu Fortica kod jarbola sa zastavom Bosne i Hercegovine na upotrebu predao ramazanski top.

Označavanje kraja posta simboličnim pucnjem iz topa je davna tradicija Bošnjaka koja se posljednjih godina posebno razvijala i njegovala među muslimanima Sarajeva. „Pored vjerskog značaja želja nam je da dodatno obogatimo i turističku ponudu Grada Mostara. Grad Sarajevo se nastoji ponašati liderski i podržava brojne druge projekte u Bosni i Hercegovini u kapacitetima koji mogući. Želja nam je da budemo partner svim gradovima u BiH u ovakvim i drugom projektima“, kazao je Skaka.

Radi se o ručnom radu namjenski urađenom u ove svrhe. Osim Mostara Grad Sarajevo poklonio je identičan top i općini Novi Grad i Travniku.

U Medžlisu IZ-e Mostar su s posebnom radošću prihvatili poklon gradonačelnika Skake. Predsjednik Medžlisa Ramiz Jelovac istakao je da će ovaj poklon Grada Sarajeva dodatno upotpuniti ramazanski ambijent u Mostaru i način čuvanja i njegovanja višestoljetna vjerske tradicija. On je gradonačelniku Skaki uručio prigodne poklone levhu sa motivima Starog mosta i knjigu dr. Amira Pašića o urbanom razvoju Grada Mostara. Primopredaji ovog neobičnog dara prisustvovali su i predsjedavajući Skupštine HN kantona Šerif Špago i ispred Uprave Grada Mostara Izet Šahović.