digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Više od stotinu djece na zajedničkom iftaru u Srebrenici

U Srebrenici je povodom kraja mektebske nastave ove školske godine za djecu upriličen zajednički iftar ispred Čaršijske džamije. Prije iftara, više od stotinu djece je prodefilovalo Srebrenicom, zajedno sa svojim roditeljima i vjeroučiteljima.

 

Damir ef. Peštalić, glavni srebrenički imam, kaže da je ovo prilika da se djeca druže i pošalju pozitivnu sliku iz Srebrenice. "Mi smo uključili naše džemate. Nisu sva djeca ovdje, nego iz svakog džemata ima djece. Nama je cilj bio da obilježimo kraj mektebske nastave. Želimo da pošaljemo sliku i da kažemo da su ovo djeca koja su sva rođena u Srebrenici. Nijedno od njih nije povratnik, nego su se rodila ovdje, u Srebrenici. Svima nama postavljam pitanje imamo li odgovor za ovu djecu, da li imamo odgovor za nas koji živimo ovdje. Želimo da se zapitaju svi koliko i kako pomažu ovoj djeci", kaže efendija Peštalić i dodaje da je zajednički iftar prilika za druženje.

"Ovo je prilika da djeca osjete radost ramazana i iftara, da se druže. Svi oni su uzbuđeni, i ja zajedno s njima", govori ef. Peštalić koji se zahvalio dobrim ljudima koji su omogućili djeci zajednički iftar.

"Ima dosta osoba koje su se uključile da se sve ovo organizuje, ali niko od njih nije želio da se pominju imena, nego svima im se možemo zahvalit", poručuje Damir ef. Peštalić. Predsjednik Medžlisa islamske zajednice Srebrenica Faruk ef. Hasanović kaže da je večerašnji iftar poruka da Srebrenica nije mrtav grad. "Za Srebrenicu se uvijek kaže da je mrtav grad i mjesto bez perspektive. To nije tako, i ova djeca su svjedoci toga. Ova djeca žive ovdje, pohađaju školu i odrastaju", kaže efendija Hasanović.

 

Samedin Malkić je otac troje djece i, kako kaže, sretan je i ponosan kada vidi sretnu i veselu djecu. "Za mene je ponos da imam djecu koja se pored osnovnog obrazovanja i vjerski obrazuju i da se druže sa svojim vršnjacima", kaže Malkić.

Sabahudin Salkić, otac četvero djece, smatra da su zajednički iftari prilika za druženje i učvršćivanje prijateljstva među djecom. "Fino je ovo, trebalo je i ranije. Moje četvero djece je ovdje. Djeca su radosna i baš su se obradovali iftaru sa svojim vršnjacima", ističe Salkić.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine