digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kakanj: Promocija hafiza amme džuza

Autor: Elvedin Ibrahimspahić Maj 24, 2018 0

U nedjelju, 20.5.2018.godine, sa početkom u 18:15 sati održana je promocija hafiza amme džuza Škole hifza MIZ -a Kakanj.

Promocija hafiza amme džuza održana je na platou ispred Čaršijske džamije.
Najveći hizmet za pripremu pozornice i tribina izvršila je Mreža mladih Džemata Čaršija u saradnji sa nekoliko omladinaca iz drugih džemata. Oni su bili na usluzi gostima i nakon promocije, te i za vrijeme iftara koji je održan u mektepskoj sali. Iftar je upriličen za hafize amme džuza i njihove roditelje. Da ih Allah, dž.š., nagradi našu omladinu. 

Program je započeo učenjem sure Aleq. Moderator programa bio je prof. Elvedin ef. Ibrahimspahić, koordinator za hifz pri Medžlisu Islamske zajednice Kakanj koji je u uvodu dao osnovne podatke o Školi hifza MIZ-a Kakanj. Potom su polaznici Škole hifza zajedno su proučili suru Et-Tekvir. Uslijedilo je obraćanje, mr. Sulejman ef. Čelikovića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Kakanj. Sulejman ef. je čovjek koji na različite načine doprinosi afirmaciji i poboljšanju vjerskog života u Kaknju i koji je podrška svim hairli projektima, a Školi hifza posebno.

Zatim je svojim lijepim glasom publiku razgalio Bilal Zukan uz jednu ilahiju. Prisutnima se također obratio i dr. Abdulgafar ef. Velić, savjetnik muftije za vjerska pitanja pri Muftiluku sarajevskom. 
U nastavku programa, prisutni su ponovo poslušali ilahiju koju je izveo naš bulbul Bilal Zukan, a zatim je uslijedilo obraćanje muftije sarajevskog dr. Enes ef. Ljevaković koji je svojim riječima dao podršku i motivaciju učenicima Škole hifza i koordinatoru za hifz, Elvedin efendiji za dalji trud i napredak. 

Na kraju su učenici zajednički proučili suru Burudž, te su svi hafizi amme-džuza bili prozvani i uručene su im diplome i prigodne nagrade. 
Ova svečanost završena je dovom. 

Molimo Allaha, dž.š., da nagradi najljepšom nagradom hafize amme džuza, njihove roditelje, koordinatora za hifz Elvedin efendiju i sve one koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ovog projekta, kao i one koji su prisustvovali ovoj svečanosti. Allahumme amin.

Neke informacije o Školi hifza:

Aktivnosti na formiranju Škole hifza pri Medžlisu IZ-e Kakanj započele su u maju 2017., kada je dogovoren okvirni plan i program i određen koordinator za hifz pri Medžlisu Kakanj, a to je Elvedin ef. Ibrahimspahić imam, hatib i muallim džemata Čaršijske džamije. Ovo je projekat koji je pokrenuo Muftiluk sarajevski na području svih svojih medžlisa.

U mjesecu septembru su upisani prvi polaznici Škole hifza Medžlisa Kakanj, njih ukupno 39 polaznika.
Prema utvrđenom planu polaznici su učili napamet posljednji ili amme džuz iz Kur'ana. 

U mjesecu februaru pridružio nam se i hafiz iz Turske, Ibrahim Alparslan koji će biti u Kaknju naredne četiri godine i pomagati u ovom hairli projektu.
Nakon okončanja nastavne godine rezultati su takvi da je trideset i dva polaznika uspješno savladalo cijeli amme džuz, četvero polaznika je naučilo veći dio džuza dok ih je troje odustalo.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine