Printaj ovu stranu

Ženski aktivizam u Hrasnici

Autor: Dervo ef. Hodžić Maj 30, 2018 0

Ženski aktivizam u Islamskoj zajednici se konstantno razvija, a svoj veliki zamah ima tokom mjeseca ramazana.

Takav primjer nam daju  vrijedne džematlijke u džematu Nova džamija u Hrasnici koji pripada Medžlisu IZ Sarajevo. Već nekoliko godina one se okupljaju i organiziraju razne aktivnosti dajući drugima uzoran primjer i šaljući lijepu sliku o džematu.

Od samog početka njihovog organiziranja na prvom mjestu je bilo učenje Kur'ana, tako da su organizirale kurs sufare i tedžvida koji vodi hafiza Senija Gakić. Njih 12 je ove godine uspješno završilo kur'ansko pismo: h. Zahida Šabanović, Bedrija Mahmutović, Fadila Demirović, Almira Ahmetović, Adisa Bećirović, Esma Demirović, Dženita Kurtović, Alma Kurtović, Lamija Rašinlić, h. Sanela Karaman- Hodžić, Adisa Jukić i Jasmina Šehović.

Ove godine su proširile svoje aktivnosti pa su pod vođstvom Bedrije Mahmutović organizirale kurs izrade levhi i tradicionalnih bosanskih motiva na aluminijskoj foliji i bakru. Kruna tog rada je organizovanje izložbe radova u prostorijama džamije povodom mjeseca ramazana.

Naravno, ramazan nije mogao proći bez zajedničkog iftara kojeg su organizovale u ponedjeljak  28.maja u  džamiji. Iftaru su prisustvovale i gošće ispred Sarajevskog medžlisa koordinatorica za ženski aktivizam prof. Adna Zulić i prof. Fatima Čeliković.

Povezani članci (po oznakama)