Printaj ovu stranu

Obilježena 26. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Jezeru

Autor: Juni 02, 2018 0

U okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice Jajce „Spomen njima, po(r)uka nama”, u opštini Jezero obilježena je 26. godišnjica od stradanja Bošnjaka s ovog područja.

Simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Plivu, te učenjem fatihe kao i prigodnim mevludskim programom u Carskoj ili Sultan-Bajazidovoj džamiji odata je počast za 34 nevine žrtve Jezera, Ljoljića i Čerkazovića.

-Ova manifestacija dan je bolnog prisjećanja, a ima tri cilja. To su spomen žrtvama zločina, drugi je pouka nama živima da nikad ne zaboravimo i da se nikad zlo ne ponovi. Treći cilj je poruka generacijama koje dolaze da znaju pravu i historijsku istinu šta se dešavalo na ovom prostoru – kazao je Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce.

Tragaju za najmilijima

Tog kobnog 3.juna 1992. godine ubijane su žene, djeca, starci pa čak i cijele porodice. Do sada je pronađeno, identificirano te ukopano 16 žrtava, dok se traga još za 18 mještana.

-Bošnjaci su merhametli narod i praštaju, ali ne smiju zaboraviti svoje šehide i zločine koje su im nanošeni. Za nastradale u našem Jezeru još uvijek niko nije odgovarao. Apelujem na sve institucije u pronalaženju naših građana, a zločince da stigne kazna – rekao je Mirsad Omerinović predstavnik Udruženja građana „3. juni“ iz Jezera.

Prisutnima se obratio i načelnik općine Jajce Edin Hozan.

I bez obzira na ovu manifestaciju mi osjećamo da su Jajčani i Jezerani na neki način sugrađani, ne moramo biti administrativno povezani da bi bili jedno. Naziv ove naše manifestacije je nešto o čemu trebamo da dublje da razmišljamo, da ne zaboravimo nikad naše žrtve, a postoji mnogo razloga što moramo biti svake godine na ovom mjestu – kazao je Hozan.

Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović je istakao da nema osvete jer vjera to ne dozvoljava, ali Bošnjaci isto tako ne smiju biti ni naivni.

-Vrlo je važno da se svake godine iznova okupimo ovdje u Jezeru da se prisjetimo tih strašnih zločina koji su učinjeni prema nedužnim ljudima. Historija je pokazala da oni koji zaborave svoje stradanje ponovo im se desi. Naša religija nas uči da ne mrzimo, poštujemo drugo i drugačije te promovišemo samo istinu – istakao je Adilović

U programu ove manifestacije učestvovali su polaznici mektepske nastave i hor imama Medžlisa IZ Jajce, a brojni mještani Jezera kao i svi prisutni predvođeni s lokalnim imamom Seminom ef.Česom posjetili su mezarja gdje su ukopani šehidi.

U programu ove manifestacije učestvovali su polaznici mektepske nastave i hor imama Medžlisa IZ Jajce, a brojni mještani Jezera kao i svi prisutni predvođeni s lokalnim imamom Seminom ef.Česom posjetili su mezarja gdje su ukopani šehidi.

Pored velikog broja mještana i gostiju iz drugih gradova na obilježavanju 26. godišnjice stradanja Bošnjaka Jezera prisustvovao je i Bajro Makić, zastupnik u Federalnom parlamentu, Amer Mrako, ministar u Vladi SBK,  Ramiz ef. Bećirović, dugogodišnji imam u Jezeru i bivši glavni imam MIZ Jajce, te veliki broj vjernika i imama.

Brojni mještani Jezera kao i svi prisutni predvođeni sa jezeračkim imamom Seminom ef. Česom posjetili su šehidska mezarja.

Povezani članci (po oznakama)