Printaj ovu stranu

Vogošća: Ramazan za najmlađe

Autor: Nedžma Botonjić Juni 15, 2018 0

Mreža mladih Vogošća drugu godinu zaredom je na poseban način ramazan posvetila najmađim. Uz punu podršku muftijstva Sarajevskog, Medžlisa IZ Sarajevo, Općine Vogošća, HIFA Petrola, džemata sa područja naše općine, i drugih, uspjeli smo u namjeri da ovaj ramazan djeci učinimo posebnim u okviru programa „Ramazan za najmlađe“.

 U ovom mubarek mjesecu, djeca na šest punktova sa svojim korepetitorima proučila su 6 hatmi, koje smo 12.6. predali pred dušu prvog predsjednika Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije izetbegovića, generala Rasima Delića i svih šehida Bosne i Hercegovine.

Ovu priliku sa 76 djece na jednom mjestu, iskoristili smo i odveli ih u Muzej Alije Izetbegovića. Nakon što su sva djeca vidjela i poslušala nešto o Aliji Izetbegoviću, uputili smo se na šehidsko mezarje, i okupili oko kabura našega predsjednika. Tamo su najbolji od djece s mukabela proučili Jasin i kratke sure, te je Salih ef. Ćato proučio dovu i predao sevape od proučenih hatmi kao bajramluk koji su djeca za njih pripremili.

Nakon proučene Fatihe rahmetli predsjedniku i svim šehidima, uputili smo se u prostorije Fonda memorijala. Tu smo pogledali spot „Devet heroja“, nakon čega su nam se kratko obratili ispred Fonda memorijala gospodin Hamdija Hasanović, i koordinator Mreže mladih Vogošća Salih ef. Ćato.
I iftar se održao u prostorijama Fonda memorijala.

Nakon iftara je Salih ef. uručio bajramluke djeci i korepetitorima, kao i instruktorima pripremne nastave za mature osnovaca što je bio još jedan od projekata Mreže mladih Vogošća ovog ramazana.
Na platou Fonda memorijala klanjali smo akšam, i uputili se u autobus koji je djecu vratio u džemate. Posebno je značajno da su ostatke hrane poslije iftara, djeca podijelila migrantima, koji borave u blizini Željezničke stanice u Sarajevu.

Cilj ovog projekta je da uključimo djecu u ramazanske i društvene aktivnosti džemata, kako bi im ramazani postali centralni dogođaji koje će nestrpljivo čekati svake godine. Jedan od ciljeva je i  osvještavanje djece i mladih o važnosti čuvanja spomena na rahmetli predsjednika Aliju Izetbegovića, i na najbolje sinove Bosne i Hercegovine, na naše šehide. Zadovoljstvo je bilo biti dijelom ovakvog projekta - mišljenje je koje dijeli cijela ekipa Mreže mladih Vogošća.

Povezani članci (po oznakama)