digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

U susret manifestaciji „Musalla 2018“

Ovogodišnja vjersko kulturna manifestacija „Musalla 2018“ održaće se u periodu od 4. do 6. jula ove godine uz bogate i prigodne sadržaje, istaknuto je na danas održanoj press konferenciji posvećenoj ovom značajnom događaju.

Press konferencija je održana na mihrabu Musalle Sultana Mehmeda Fatiha u Donjem Kamengradu, a o programu manifestacije i njenom značaju govorili su članovi organizacionog odbora i načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović. Manifestacija će svečano biti otvorena 4. jula kada će na Trgu oslobodilaca biti održana večer ilahija i kasida uz sudjelovanje velikog broja renomiranih učesnika. Drugog dana, 5. jula u Haremu Sultan Fatihove džamije u Donjem Kamengradu prirediće se tradicionalna večer Kur'ana, dok će se trećeg i poslednjeg dana, 6. jula klanjati džuma na Musalli u Donjem Kamengradu, što će biti centralni i završni sadržaj ovogodišnje manifestacije. Općinski načelnik, Faris Hasanbegović, istakao je kako se radi o najvažnijoj vjerskoj manifestaciji koja se održava na prostoru Sanskog Mosta i šire.

„Općina je jedan od pokrovitelja uz Vladu USK, kojoj se ovom prilikom zahvaljujem. Građane pozivam da posjete zanimljive sadržaje ovogodišnje manifestacije i zahvaljujem Medžlisu Islamske zajednice Sanski Most na organizaciji ovog događaja“, rekao je načelnik Hasanbegović. Predsjednik organizacionog odbora „Musalle 2018“, Mirza ef. Žerić, podsjetio je na vjerski i kulturni značaj manifestacije. „Kada govorimo o aspektu vjere, Musalla u Donjem Kamengradu svjedoči višestoljetnu istoriju islama na ovom prostoru. Ona je utemeljena 1463. godine, kada je Sultan Mehmed Fatih sa svojim askerima došao u ove krajeve i nama Bošnjacima donio svjetlo islama. To je za nas značilo prosperitet i sigurnost u tom vremenu i od tada Bošnjaci muslimani njeguju uspomenu na taj događaj.

Ovom manifestacijom želimo oživiti to sjećanje i ovom prilikom pozivam sve građane da posjete ovaj događaj“, istakao je ef. Žerić. Član organizacionog odbora, Nevres ef. Softić, istakao je kako su se organizatori ove godine odlučili za one sadržaje manifestacije koji su se u proteklom vremenu pokazali najsposjećenijima. Očekuje se da ove godine manifestaciji prisustvuju najviši zvaničnici Islamske zajednice u BiH, kao i predstavnici društveno političkog života. Organizatori ovogodišnje manifestacije uputili su poziv svim dobronamjernim ljudima da svojim prisustvom uveličaju sadržaje ovogodišnje manifestacije.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine