digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Glavni imam Trebinja postao hafiz

Autor: H. Eminović Juni 21, 2018 0

Proučena hafiska dova glavnom imamu Medžlisa IZ-e Trebinje Sadik ef. Fazlagiću

Hafizi su garancija bereketa i napretka zajednice

Na opću radost i oduševljenje Bošnjaka Trebinja ali i cijele Islamske zajednice 15. juna ove godine pred klanjanje Bajram namaza u Osman pašinoj džamiji u Trebinju proučena je hafiska dova novoimenovanom glavnom imamu u ovom gradu Sadik ef. Fazlagiću. Diplomu o uspješno položenom hifzu u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića uručio mu je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, a dovu je proučio direktor Karađoz-begove medrese u Mostaru hafiz Aid ef. Tulek. 

„Hafiska dova i uručivanje hafiske diplome je iznimno važan i poseban događaj. Sretni smo što pripadamo ovoj generaciji muslimana koja je dočekala nakon dugog vakumu, ovaj događaj. On vraća nadu i hrabri vjeru, osnažuje našu odlučnost i odvažnost, da smo odlučni da čuvamo, branimo i afirmišemo naše duhovne korijene, naš identitete, našu vjeru i naš islam. To je moguće i to je izvodivo jedino uz odanost i veliku ljubav prema Kur'anu časnom“, kazao je muftija Dedović dodavši kako su hafizi Kur'ana garancija bereketu, sigurnosti i napretku mjesta u kojem žive i rade. Podsjetio je i na njihovu misiju tumačenja propisa islama i dosljednog čuvanja svetosti uzvišenih Božanskih uputa. 

Zbog svega toga u ovom svečanom bajramskom jutru smo sretni i ponosni na naše Trebinje, na našeg hafiza Fazlagića koji će ovdje uz Sadmir ef. Mustafića biti nada pomoć i podrška svima vama kao što će te i vi biti njemu u poslovima koje bude radio“, poručio je muftija Dedović. 

U kratkom obraćanju na svečanosti promoviranja Sadik ef. Fazlagića u titulu hafiza Kur'ana časnog direktor Karađoz-begove medrese Aid ef. Tulek kazao je kako je ovaj dan historijski da Trebinje i za regiju istočne Hercegovine. 

„Hafiz Fazlagić se danas pridružio plejadi odabranih ljudi koji čuvaju i žive Kur'an časni“, naglasio je hafiz Tulek, podsjetivši na ajete i hadise koji tretiraju značaj učenja Kur'ana i njegove primjene i na ovom i na budućem svijetu. On je u svom govoru podsjetio da je Trebinje bio grad hafiza i učenih ljudi. „ U Trebinju nakon Drugog svjetskog rata nije bilo hafiske dove i stoga imamo razloga biti sretni u ovom bajramskom jutru“, kazao je hafiz Tulek. 

Cijeli izvještaj u printanom izdanju

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine