Printaj ovu stranu

Dodijeljeni certifikati trećoj generaciji polaznica „Škole islama“

Autor: H. Eminović Juli 02, 2018 0

Svečana dodjela  certifikata o uspješnim završenom edukativnom programu „Škola islama za žene“ u organizaciji odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ-e Mostar upriličena je u subotu 30.juna 2018.god. u Kulturnom centru „Kralj Fahd“. Na svečanosti je uručeno 80 certifikata polaznicima u šest mostarskih džemata gdje je nastava održavana. Svečanost su milozvučnim glasovima uveličale članice hora „El-Kamer“

Kako je kazala Fatima Puce koordinatorica odjela pri Medžlisu IZ-e Mostar tokom godine s polaznicama predano je radilo šest mualima koje su učinile sve da ovaj jedinstveni edukativni ciklus učine mjestom ugodnog druženje i sigurnog okruženja. 

Škola islama, prema riječima koordinatorice Mostarskog muftijstva za brak i porodicu Ramize Bandić Kafadar, u protekle tri godine okupila je značajan broj žena iz svih dijelova Mostara na kojem su se na temeljima islamskih načela izgradila brojna nova prijateljstva. „ Pokretanje ove škole inicirano je potrebom da i žene imaju i prostor i vrijeme u kojem će se moći izraziti na najplemenitiji način i gdje će moći pronaći duhovnu hranu na način kako to muškarci čine tokom džume namaza“, istakla je Bandić, dodavši da je ova škola dobra prilika da svaka žena pokaže svoje lične sklonosti i talente. Ona je  podsjetila da se imperativ učenja s kojim je počela objava Kur'ana podjednako odnosi i na muškarce i na žene. „Taj imperativ trebamo ispunjavati sve dok smo na Dunjaluku. Nikada nije kasno za sticanje znanja. Znanje se uvijek može sticati i dijeliti“, poručila je Bandić. 

Škola islama tokom svog rada ostvarila je odličnu saradnju sa Kaymak Centrom Instituta „Yunus Emre“ koji djeluje u Mostaru. Pomoćnik glavnog imama Medžlisa IZ-e Mostar Kenan ef. Ovčina čestitao je svim polaznicama što su, i pored brojnih obaveza koje su u pravilu ne primjećuju, našle vremena da pohađaju školu islama i uče o svojoj vjeri. Ef. Ovčina je i na ovoj svečanosti iskoristio priliku i podsjetio na kur'anska kazivanja o četiri odabrane žene  koje su obilježile muslimansku historiju Asja, Merjem, Hatidža i Fatima, ali i na ulogu i značaj žene kakvu joj propisuje islam. 

Novi ciklus nastave u Školi Islama za žene počet će nakon ljetnih odmora.