digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Efendija jedini Bošnjak u Gackom

Autor: E. Subašić Juli 03, 2018 0

Sadet ef. Bilalić (1979) je glavni imam Medžlisa Gacko i Bileća

Kakva je materijalna situacija IZ u Gackom i Bileći?

Materijalna situacija i Islamske zajednice i povratnika Bošnjaka nije baš obećavala. Sve je bilo porušeno, ljudi su se pokrenuli sa svojih ognjišta, ali isto tako vjera u mogućnosti malih pomaka je bila minimizirana.Kao jedini imam na ovom području pokušavam da svojim djelovanjem na više polja džematlije uvjerim da se uz vjeru u Allaha mogu stvari okrenuti u boljem pravcu. Naravno lični primjer je jako bitan, jer ne djelujem sa distance već, iako u jako teškim uslovioma, živim kao jedini Bošnjak u Gackom. Naravo moja porodica je tu sa mnom.Naravno čovjek se umori, međutim sve to prođe kada na koncu sumiramo rezultate i vidimo da se može.

Učestvuje li naša dijaspora u poboljšanju standarda života povratnika?

Naše džematlije žive širom svijeta. Neki su svoj rodni kraj napustili i prije rata, neki su tokom rata našli utočište u Evropi i svijeti ali, jako bitno je naglasiti da je jedan značajan broj tokom agresija dao veliki doprinos.

U tom kontekstu postavili smo sebi pitanje „kako sve ovo objediniti, ujediniti, kako iskomunicirati i probuditi samu svijest o našem kraju kada svi znamo da je to za neke nemoguća misija. Ali evo Islamska zajednica je to ipak pokazala da može

Kako dalje,  to svakodnevno sebi postavljamo pitanje.

Organizacija raznih vjerskih i drugih manifestacija, okupljanje i obilazak dijaspore, buđenje političke svijesti, sve su to u ovom slučaju obaveze imama. 

Budućnost ovakvih džemata u pograničnim mjestima, mora biti zajednička briga. Vakufska direkcija nudi niz projekata, unapređenja vakufa, gdje se moraju ili transformisati postojeći vakufi ili graditi novi. Ono što je sada potrebno učiniti jeste da se, osim ovih čisto islamskih vakufa poput džamija okrenemo oživljavanju tzv. mustegallat vakufa, odnosno vakufa iz kojih se finansiraju džamije, imami, vjerske, obrazovne i kulturne aktivnosti.

Uloga IZ u povratničkim džematima?

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovni s posebnom pažnjom gleda na povratničke džemate. Od naših povratnika mi bismo imali i trebali štošta naučiti, slično kao i od naše dijaspore. Za početak, mogli bismo, ako bismo htjeli na pravilan način razumjeti neke hadise Allahovog Poslanika a.s. u konteksu njihovog povoda i okolnosti u kojima su izrečeni, razumjeti i revidirati naš odnos prema povratnicima koji su blagoslovljeniji od drugih jer žive u blagoslovljenim krajevima. Tako su, naime, u hadisima spominjana Sirija i neka druga mjesta, ne zato što su sama po sebi sveta,  nego što ih je Poslanik svojim riječima posvetio kada je kazao da su blagoslovljeni oni koji se u njima nastane. Zapravo, s ciljem da sačuvaju islam  u pograničnim zonama ili na granici, kako mi volimo kazati. Prema ovim krajevima i ovim ljudima, ovoj malobrojnoj, ali odabranoj skupini, mi bismo se trebali odnostiti s poštovanjem i uvažavanjem, kako unutra zajednice, tako i na nivou države.

 U cilju poboljšanja ekonomske situacije na povratničkim područjima projekat otkupa kurbana bio je izvrsna prilika za naš medžlis.

Ovih dana smo realizirali jedan pilot projekat izleta naše omladine pri Mreži mladih Muftijstva mostarskog. Omladina iz Konjiva, Jablanice, Mostara i Čapljine su posjetili Nevesinje, Gacko i Bileću.  Očekujemo više ovakvih edukacijskih ekskurzija i od strane drugih muftijstava i njihove Mreže mladih.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine