digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Monodrama “Da li sam zaboravljen?” u povodu 11. jula odigrana u Mostaru

Autor: H. Eminović Juli 11, 2018 0

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” – Gradsko društvo Mostar i Info servisa za mlade večeras u 19:00 sati u Studentskom hotelu Mostar bit će upriličena 

Monodrama “Da li sam zaboravljen?” autorice Edine Cikotić u organizaciji Info-servisa za mlade Medžlisa IZ-e Mostar, a pod pokroviteljstvom B.Z.K. „Preporod“ G.D. Mostar održana je sinoć u Studentskom hotelu u Mostaru. Edina kaže da nije mogla potisnuti emocije nakon brojnih odlazaka u Srebrenicu i suočenja sa razmjerama zločina, pa je prije četiri godine svoju bol i osjećanja  izrazila monogramskim tekstom. „U početku nam nije bila namjera da izlazimo u javnost. Imali smo cilj da ovo bude naš džematski projekat. S našom djecom iz mekteba, članovima našeg džematskog hora „Dženetske ptice“, smo uvježbali tekst i izveli je pred našom publikom u Travniku. Al', eto, Allah nas je počastio da smo monodramu izveli u nekoliko gradova“, kaže nam Edina. Njihov nastup u Mostaru bio je dvanaesti u nizu. Tekst monodrame pokušava odgonetnuti osjećanja i misli žrtava genocida počinjenog u Srebrenici 1995.god. i pokušava opisati stravične detalje tih događaja. Priča je ispričana kroz lik neimenovanog mladića odvojenog od porodice kojeg zločinci vode u smrt.

„Pisala sam o njegovim posljednjim trenucima života, pitala sam se o čemu bi u tom trenutku mogao razmišljati, šta je osjećao“, nastavlja Edina, naglasivši da je joj cilj prenijeti istinu na mlađe generacije koje nisu tada bile ni rođene. Njena želja je da monodrama ostane trajno sačuvana kao projekat džemata Kalibunar da je pripremaju i igraju nova mektepska djeca pred svojim roditeljima i svojim prijateljima.  Pred početak predstave, uz kratka podsjećanja na značaj obilježavanja 11. jula, mnogobrojnoj publici obratili su se pomoćnik glavnog imama Medžlisa IZ-e Mostar Kenan ef. Ovčina i u ime džemata Kalibunar Aljo ef. Cikotić.  

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine