digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Vakufnama za restauraciju stare džamije u Rapatnici

Autor: D.B. Avgust 02, 2018 0

Dodijeljena Vakufnama za restauraciju stare džamije u Rapatnici Fatimi Smajlović

Nedavno smo pisali o aktivnostima koje je džemat Rapatnica na čelu sa imamom Jasmin-ef. Oštrakovićem realizirao u poroteklom periodu. Ono što je važno napomenuti jeste da je nedavno započeto sa projektom oko restauracije stare džamije koja se nalazi u blizini nedavno uređenog harema mezarja. Već nekoliko mjeseci traju radovi na sanaciji i restauraciji stare džamije koja je izgrađena prije skoro 200 godina. Na osnovu idejnog projekta srebreničkog arhitekte Samida Selimovića, ojačani su temelji jedne od najstarijih džamija u ovom kraju i postavljeni metalni prstenovi na vanjske zidove, čime je otklonjena opasnost od njenog urušavanja. Prema riječima Jasmin-ef. u protekla dva mjeseca zamijenjen je i dotrajali krov, uklonjen malter s vanjskih i unutrašnjih zidova te aluminijumskim limovima obložena drvena munara. U narednom periodu predstoji malterisanje unutrašnjih i vanjskih zidova i postavljanje odgovarajuće fasade te ugradnja prozora i unutrašnje uređenje vjerskog objekta. Planirano je da se preostali radovi završe  u naredna tri do četiri mjeseca, tako da bi najkasnije do kraja ove godine staroj rapatničkoj džamiji mogao biti vraćen njen nekadašnji sjaj. „Prilikom izvođenja radova posebno se vodi računa o očuvanju autentičnog izleda vjerskog objekta koji već skoro dva vijeka prkosi zubu vremena i svjedoči o tradicionalnoj bosanskoj arhitekturi. Temeljitom rekonstrukcijom spriječit ćemo njeno urušavanje i sačuvati je za neka buduća pokoljenja“, naglašava  Oštraković za srebrenik.net.

On naglašava da je vrijednost komplentog projekta temeljite sanacije, uključujući i dobrovoljni rad vrijednih džemtlija, procjenjen na iznos od oko 22.000 maraka. Početna sredstva u iznosu od 2.000 KM obezbijedila je MZ Rapatnica, a po 1.000 KM uvakufili su Medžlis IZ Srebrenik i Fatima Smajlović iz srebreničkog naselja Like. Preostali iznos sredstava prikupljen je iz dobrovoljnih priloga džematlija džemata Rapatnica. 

Tim povodom jučer, utorak, upriličena je svečanost dodjele vakufname Fatimi Smajlović iz Lika. Kako je naglasio efendija Oštraković, Fatima je prodala zaostavštinu od roditelja kako bi novac usmjerila na adaptaciju minareta na pomenutoj džamiji. Iaoko je bolesna, hoda uz pomoć štaka, te je i sama u potrebi, odlučila je učiniti hajr, a ona je dokaz da kada neko hoće da učini hajr onda nađe načina da to uradi-ističe Oštraković. On je u svoje ime i u ime džemata zahvalio Fatimi na njenoj odlučnosti da novac usmjeri baš u staru džamiju Rapatnica, kao i svima drugima koji su pomogli na bilo koji način,  doprinijeli da ova ljepotica bude sačuvana od propadanja, moleći Allaha da im to upiše u dobro i da ih za to nagradi.

 

Povezani članci (po oznakama)

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine