digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

"Lastavička povelja" mostarskom muftiji Salemu ef. Dedoviću

Autor: Fena Avgust 05, 2018 0

Vjerska, kulturna i sportska manifestacija "Lastavica 2018", koja se brojnim sadržajima protekle sedmice obilježavala u Zenici, Tešnju i Zavidovićima, po tradiciji se završava centralnom svečanošću prve nedjelju u mjesecu augustu na platou Lastavica.

Na tom lokalitetu, smještenom na oko 1.080 metara nadmorske visine i na tromeđi općina Kakanj, Zavidovići i grada Zenice, okupilo se danas nekoliko hiljada mještana okolnih sela i iz tih gradova, koji su, predvođeni zeničkim muftijom doc. dr. Ejubom ef. Dautovićem, zajednički klanjali i podne-namaz.

- U proteklih devet godina Lastavicu su pohodili eminentni alimi Islamske zajednice u BiH i sa tog mjesta upućivali važne poruke - napomenuo je u svom obraćanju zenički muftija Dautović, koji je dodao kako je ovo jubilarna, 10. godišnjica da ovu, višestoljetnu manifestaciju organizira Medžlis Islamske zajednice Zenica.

Mostarski muftija Salem ef. Dedović, koji je bio i specijalni gost ovogodišnje manifestacije i koji je dobio "Lastavičku povelju" za doprinos u razvoju vjere, istakao je kako se na takvim dovištima gaji porodično druženje, a koje je i "najbolje sredstvo u borbi protiv otuđenosti".

- Prvi puta sam ovdje i za mene je ovo puni i potpuniji, direktniji susret sa ovim dijelom naše zajednice i našeg naroda - kazao je muftija Dautović.

Već tradicionalno, Lastavičku dovu i ove je godine proučio muhadis prof. Mahmut ef. Karalić.

"Lastavička plaketa", za doprinos organizaciji ove manifestacije, dodijeljena Policijskoj stanici Crkvice iz Zenice, dok će priznanje "Sultan Mehmed Fatih", za doprinos u odbrani BiH, naknadno će biti uručeno Mirsadu Šestiću.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine