digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Održana završna dova na dovištu Ratišu

Autor: D.B. Avgust 07, 2018 0

Tradicionalna vjerska manifestacija održana na dovištu Ratiš, jednom od najpoznatijih dovišta sjeveroistočne Bosne. Veliki broj vjernika je svojim prisustvom uveličao ovu svečanost. Završna dova održana u organizaciji Medžlisa IZ-e Puračić sa sjedištem u Lukavcu, a suorganizatori dove su MIZ-e Srebrenik i Gračanica

U ponedjeljak, 06.avgusta 2018. godine na najvišem vrhu planine Ratiš nekoliko stotina vjernika se okupilo kako bi zajednički uputili posljednju, u ciklusu ovogodišnjih dova, dovu na dovištu Ratiš. Na dovištu se tradicionalno održavaju dove od početka maja svaki ponedeljak u mjesecu , s tim da zadnja dova bude najposjećenija a ista se održava prvi ponedeljak u augustu. Ove godine zadnja dova je organizovana od strane Medžlisa islamske zajednice Puračić sa sjedištem u Lukavcu i istoj su prisustvovali predstavnici Medžlisa IZ-e Srebrenik, Gračanica i Lukavac, te mnogobrojni vjernici.

Program je počeo u 11:30 sati učenjem Kur’ana, te imami pomenutih Medžlisa su izveli Mevludski program. Na samom početku održan je medžlisi-zikr kojeg je predvodio Taib-ef. Karić, imam iz Lukavca. Na početku svečanosti u ime domaćina obratio se glavni imam Medžlisa IZ-e Puračić Zijad ef. Vehabović. Na kraju prvog dijela programa domaćin je pozvao predavača Idriz-ef. Memića, profesora u Behram-begovoj medresi u Tuzli, da poselami prisutne vjernike. Prisutni su mogli uživati u nadahnutom govoru uvaženog Memića, koji je u svom vazu ukazao na značaj pet islamskih dužnosti, načina života po principima Kur'ana i Sunneta.

Koristimo priliku da se zahvalimo Udruženju SRK „Magnum“ iz Rašljeve koji su dan uoči održavanja ove svečanosti očistili dovište i prilazne puteve od smeća, te uredili prilazne puteve.

Molimo Allaha da nagradi sve one koji su doprinijeli da se ova tradicionalna vjerska svečanost održi na Ratišu. Amin!

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine