Printaj ovu stranu

Tuzla: Gornji Čaklovići dobili novu džamiju

Autor: E. Osmić-Brzović Avgust 07, 2018 0

U tuzlanskom naselju Gornji Čaklovići 5. augusta svečano je otvorena džamija Tevba

Džamija Tevba se nalazi u tuzlanskom naselju Gornji Čaklovići, a njena izgradnja započela je 12. oktobra 2012. godine. Inicijator i najveći aktivista gradnje džamije bio je sadašnji predsjednik džematskog odbora Arif Oruč. Izgradnja je trajala nepunu godinu, a džamija se nalazi  na parceli od dva dunuma, koju su uvakufili braća Enver i Nedžad Durmić rodom iz Vlasenice. Prema organizacijskom ustrojstvu džamija pripada džematu Simin Han. Pored džamije nalazi se voćnjak, mini-kuhinja, sportski teren, dječija igraonica, šadrvan i parking.  Otvorenju je prisustvovao izaslanik reisu-l-uleme Osman-ef. Kozlić, muftija banjalučki, koji je istakao važnost džemata.

„Potrebno je da vodimo brigu i o našem imetku, kako bismo ga mogli vakufiti i činiti dobro za zajednicu... Potrebno je da razvijamo instituciju vakufa, te da oživljavamo vakufe širom naše domovine“, kazao je muftija Kozlić. Svečanosti su prisustvovali i dr. Sead-ef. Seljubac, izaslanik muftije tuzlanskog, kao i glavni tuzlanski imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik Hasan-ef. Spahić, savjetnik reisu-l-uleme dr. Amir Karić, direktor Media Centra Amir Sakić, pomoćnik direktora Behram-begove medrese dr. Mensur Husić, uglednici iz vjerskog i javnog života, imami, vakifi, džematlije i gosti. Riječima dobrodošlice i posebnim selamima obratio se imam džamije Tevba Jasmin-ef. Nedimović, koji je prisutne upoznao s tokom izgradnje i historijatom ove džamije. Hafiz Huskanović je naglasio posebno zalaganje džematskog odbora na čelu sa predsjednik Arifom Oručem koji je uložio velike napore da ova džamija bude izgrađena. „Džamija koja je utemeljena tako najviše zaslužuje da u njoj klanjamo“, kazao je dr. Seljubac i istakao da lijep nijjet daje lijep rezultat, što je u ovom slučaju ova džamija.

Muftija Kozlić je džamiju proglasio vakufom Islamske zajednice, a ključevi su uručeni hadžiji Arifu Oruču i hadžiji Amiru Muhiću koji je i otvorio džamiju. Dovu povodom otvorenja proučio je predsjednik Medžlisa Tuzla Hasan-ef. Spahić.