digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mreža mladih: Humanitarni turnir i akcija darivanja krvi

Autor: F. Sinanović Avgust 08, 2018 0

Aktivnosti „Mreže mladih“ MIZ Kalesija

„Mreža mladih“ Medžlisa Islamske zajednice Kalesija u proteklom periodu imala je nekoliko hvale vrijednih akcija. Tako su na sportskom poligonu MSŠ Kalesija, organizirali humanitarni malonogometni turnir “Za doktoricu Amru”. Na turniru su učestvovale 22 ekipe. Prvo mjesto pripalo je ekipi “FK Memići”. Diplome i pehare pobjednicima uručio je Suad ef. Tabalović.

- Cilj turnira je bio da se pomogne u prikupljanju novčanih sredstava za liječenje teško oboljele dr. Amre Ćivić iz Gornjih Vukovija. Svi učesnici su bili svjesni razloga okupljanja, na prvom mjestu im je bila humanost i sve je proteklo bez ikakvih

incidenata. Zahvaljujemo se svima koji su pomogli održavanje ovog turnira, a, naravno, i učesnicima, kazao je Aldin ef. Smajić, koordinator Mreže mladih. Od uplata ekipa za učešće na turniru i dobrovoljnih novčanih priloga prikupljeno 2.000,00 KM. Amra Ćivić je mlada doktorica iz Gornjih Vukovija kod Kalesije, kojoj je dijagnosticirana teška bolest srca. Za liječenje je potrebno prikupiti oko 40.000 eura. Također, članovi “Mreže mladih” MIZ Kalesija u saradnji sa Zavodom za transfuziologiju Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla, u prostorijama MIZ Kalesija organizirali su dobrovoljnog darivanja krvi. - Ovom akcijom smo, između ostalog, željeli da se poveća svijest o darivanju tečnosti koja život znači jer u posljednje vrijeme smanjuje se broj dobrovoljnih davaoca krvi. Krv se ne može proizvesti vještačkim putem. Jedini izvor tog dragocijenog lijeka je zdrav čovjek. Potreba za krvlju je stalna. Zbog toga smo željeli dati svoj doprinos u stvaranju zaliha krvi, kazao je Elvir Malić, jedan od koordinatora „Mreže mladih“ pri Medžlisu Islamske zajednice Kalesija. Odziv na ovu akciju bio je zadovoljavajući. Do kraja godine na području kalesijske općine planirano je da se organizuju još dvije akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Mreža mladih“, zajedno sa udruženjima „Korak“ i „Proaktiva“, bila je i suorganizator druženja članova bošnjačkih nevladinih organizacija sa područja Tuzlanskog kantona. Druženje, u sklopu kojeg je odigran i malonogometni turnir, održano je na poligonu Mektebskog sportsko-rekreativnog centra u Dubnici. Pobjendik je bila upravo „Mreža mladih“. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine