digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

S područja Medžlisa Kalesija na hadž putuju 34 vjernika

Autor: F. Sinanović Avgust 08, 2018 0

Najstarija Ifeta Hadžić, Ibro i Mejra Hrustić prvi bračni par iz Kusonja koji putuje na hadž

Među 1680 hadžija, koji su ove godine otputovali put Medine i Mekke, da obave petu islamsku dužnost – hadž, nalaze se i 34 osobe iz Kalesije. 

Na području kalesijskog Medžlisa, kako je to uobičajeno, u džematima su održane Ikrar dove, kojima se hadžije ispraćaju na hadž. Tako je u džematu Sarači održana Ikrar (Hadžijska) dova Vahidu Jahiću, kojem je odlazak na hadž ispunjenje životnog sna. 

U mesdžidu u Kusonjama, naselju koje se nalazi u bh. entitetu Republika Sropska, a pripada Medžlisu IZ Kalesija, proučena je Ikrar dova bračnom paru Ibri i Mejri Hrustić iz Kusonja. Ovo je prvi zabilježeni odlazak bračnog para iz ovog mjesta  na hadž. Kako kažu mještani, budući hadži Ibro i hadži hanuma Mejra Hrustić su primjer dobrih komšija i prijatelja koji su u veoma teškom ratnom periodu uveliko pomagali rodbinu i komšije, a i danas su veoma aktivni članovi društva, posebno u svojim rodnim Kusonjama. Mirsad ef. Sakić,imam u džematu Caparde, kojem pripadaju i mještani Kusonja,  imao je samo riječi hvale za ovaj bračni par.

Najstarija putnica na hadž iz Kalesije je Ifeta Hadžić iz džemata Seljublje, koja će petu islamsku dužnost obaviti u 83. godini života. 

Iz Kalesije na hadž ove godine idu Šaban Ćivić, Ismet Đedović, Fatima Halilović (Memići), Nijaz Halilović (Zukići), Smajl Hamidović (Vukovije Gornje), Nurija Hibić (Prnjavor), Samir Kalajdžić (Rainci Gornji), Vahid Jahić (Sarači), Derva Makalić (Prnjavor), Fatima Musić (Međaš), Hajrudin Pjanić (Rainci Gornji), Hurija Rožnjaković (Vukovije Gornje), Hasija Sakić (Kikači), Ibrahim Sakić (Kikači), Lutvija Sakić (Kikači), Naza Salkić (Dubnica), Hatija Subašić (Kalesija Gornja), Husejn Zulić (Međaš), te osam bračnih parova: Ibro i Fatima Avdić (Kalesija Gornja), Sead i Mersiha Ćorsuljić (Tojšići), Safet i Sevleta Hadžić (Međaš), Ibro i Mejra Huristić (Kusonje), Hariz i Suada Jusufović (Kalesija Gornja), Jkasim i Sabina Suljić (Rainci Gornji), Sakib i Refija Ibrišević (Lipovice), Muzafir i Ajka Muminović (Kalesija Gornja). 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine