Printaj ovu stranu

Održani godišnji susreti Mreže mladih Švedske

Autor: Septembar 04, 2018 0
Na švedskom ostrvu Öland tokom vikenda održani su godišnji susreti omladinske organizacije Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj.
Susretima je prisustvovalo više od sto omladinaca iz svih krajeva Švedske, tj. iz svih naših džemata i odbora Bemufa u Švedskoj.
 
Susreti su bili povod da se bošnjačka omladina u Švedskoj okupi, da se druži, da dogovori određene zajedničke aktivnosti, te da uspostavi jaču vezu s mladima u Bosni i Hercegovini. 
 
Omladinska mreža koja djeluje u okvirima Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj jedna je od najorganiziranijih bošnjačkih omadinskih organizacija u bošnjačkoj dijaspori. U proteklih dvadeset godina realizirali su brojne  vjerske, humanitarne, edukativne, općenito društvene aktivnosti. U svojim aktivnostima pokazivali su posebnu vezu s našim narodom u Bosni i Hercegovini. Organizirali su brojne projekte podrške našem narodu i Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini. Također, u svojim aktivnostima pokazivali su brigu i za druge muslimanske narode, što potvrđuju i aktuelne akcije kopanja bunara u Africi kao i izgradnja škole u Nigeru. 
 
Posebnost ovih susreta Bemufa u Švedskoj jeste i formiranje Mreže mladih Švedske i uključivanje mladih iz Švedske u zajedničku omladinsku organizaciju Islamske zajednice. 
 
Omladinskim susretima u Švedskoj prisustvovao je i dr. Abdulgafar Velić, pomoćnik muftije sarajevskog za vjerske poslove i obrazovanje. U tom pogledu, razgovarano je o zajedničkoj saradnji mladih iz Bosne i Hercegovine i Švedske, te dogovorene određne zajedničke aktivnosti u narednom periodu. 
 
Hasan ef. Jašarević i Mubin ef. Neimarlija su ispred Islamske zajednice i imama Švedske prisustvovali ovim susretima te zajedno s glavnim odborom Bemufa, kojeg predvodi Nudžejma Sačić-Burdžović, organizirali i realizirali ovaj uspješan,  koristan i za mlade u Švedskoj izuzetno važan skup. 
 
Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj, na čelu s glavnim imamom Idriz ef. Karamanom, uključila se i pomogla organiziranje ovog omladinskog kampa, otvorivši sve svoje kapacitete i infrastrukturu za potrebe mladih. Uzimajući obzir činjenicu da u ovoj skandinavskoj zemlji živi preko sto hiljada Bošnjaka organiziranje i umrežavanje mladih nasušna je potreba i jedan od prioriteta rada i djelovanja Islamske zajednice.