×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/10214

Printaj ovu stranu

Dodjeljene stipendije Fonda “Gazi Husrev-beg“

Autor: Oktobar 31, 2018 0

Danas je u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu upriličena dodjela stipendija Fonda “Gazi Husrev-beg“.  Dodjeli su prisustvovali organizatori i stipenditori u Fondu: Omer Sarajlić, Jasmin Dervić, Nagib Mujkić, hafiz Midhat Beganović, Džemal Hasandić, Medin Kovačević ispred Mreže mladih u Njemačkoj i drugi 

Ove godine obilježena je 18. godišnjica postojanja Fonda “Gazi Husrev-beg“ i 17 godina kontinuiranog dodjeljivanja stipendija ovog fonda koji djeluje pri Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj. Prema riječima moderatora programa Zijada Suljića ove godine Fond dodjeluje najveći broj stipendija za jednu godinu. “Riječ je o 215 stipendija, kojima će biti obuhvaćeno preko 250 učenika i studenata u u BiH i Sandžaku, a iznos za ovu namjenu, odnosno za ovu godinu, je 107.500 eura odnosno oko 210.000 maraka. S ovogodišnjom podjelom za ovih 17 godina organizirane akcije podijeljeno je oko 2500 stipendija ili  dva miliona i 450 hiljada maraka“, istakao je Suljić. 

Ovogodišnja specifičnost, pored toga što se dodjeljuje najveći broj stipendija za jednu godinu, jeste što je bivši stipendista Admir Rogović sada kao stipenditor prošle godine za stipendije u Fond uplatio iznos od 1500 eura, a ove godine 2800 eura. Svake godine je značajan broj imam koji su stipenditori, a imam koji se istakao s najvećim brojem stipendija do sada, Ahmed ef. Kajošević, ove godine je sa svojom suprugom uplatio osam stipendija. Hadži Omer Hodžić je uplatio čak 15 stipendija. Ove godine je i po prvi put jedna od Mreža mladih IZ učestvovala, a riječ je o Mreži mladih IZ Nord Westfalen koja je osigurala tri stipendije. Ispred stipendista prisutnima se obratila Mirnesa Bektaš, studentica Političkih nauka u Sarajevu i evropski prvak u karateu. 

 

 

Fond “Gazi Husrev-beg“ je osnovan u Njemačkoj 23. oktobra 2000. godine. Cilj Fonda je da se postigne uvezivanje humanitarnih akcija kroz džemate kako bi se na jedan organiziran način što bolje i više pomoglo onima kojima je pomoć potrebna. 

Domaćin današnje dodjele bio je pomoćnik direktora za nastavu u Gazi Husrev-begovoj medresi mr. Dževad Pleh, a svečanosti su prisustvovali i brojni imami i stipenditori u ovom fondu. Ispred IZ Bošnjaka u Njemačkoj obratio se muftija IZB u Njemačkoj Pašo ef. Fetić, koji je pozvao na uspostavljanje trajne veze između stipendista i stipenditora, te mlađih generacija koje su izložene asimilaciji i gubljenju identiteta u Njemačkoj i drugim evropskim zemljama. Prisutnima se obratio i bivši muftija IZB u Njemačkoj Mustafa ef. Klanco koji je poručio mladima kako je važno da sami jednoga dana budu stipenditori, te da mijenjaju društveno-politički ambijent u BiH zbog, između ostaloga, i činjenice da su sve teže proceduralne okolnosti kojima su izloženi ljudi u dijaspori  koji žele pomagati BiH. Kao primjer je naveo uvođenje carine za humanitarnu pomoć koja se šalje u BiH. Svečanosti su prisustvovali i šef Odjela za bošnjačku dijasporu Mensur ef. Pašalić i zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, koji se u ime reisu-l-uleme obratio.

Povezani članci (po oznakama)

Foto galerija

{gallery}10214{/gallery}