Printaj ovu stranu

Slovenija dobila novog hafiza

Autor: Novembar 07, 2018 0

 Hafiz Admir Muratović je u periodu od 22. oktobra do 5. novembra proučio je napamet kompletan Kur’an pred članovima komisije u sastavu: kurra hfz. dr. Dževad Šošić (predsjednik) i hfz. mr. Abdulaziz Drkić (član).

 

U ponedjeljak, 5 novembra 2018., iza podne-namaza u prostorijama mekteba Gazi Husrev-begove džamije, zadnje odlomke Kur’ana časnog pred komisijom Rijaseta IZ-e proučio je novi hafiz Kur’ana Admir Muratović. U periodu od 22. oktobra do 5. novembra napamt je proučio kopletan Kur'an pred članovima komisije koju su činili: kurra hfz. dr. Dževad Šošić (predsjednik) i hfz. mr. Abdulaziz Drkić (član).

Hafiz Admir Muratović rođen je u Kopru (Slovenija). U mektebu džemata Koper stekao je prva znanja o islamu. Završio je pravni fakultet u Mariboru i trenutno je na master studiju prava na istom fakultetu. Muhaffiz mu je bio hafiz Špendi Fidani, nekadašnji imam džemata u Ljubljani. 

Islamska zajednica u Sloveniji je počastvovana da je pod svoje okrilje prigrlila prvog hafiza koji je rođen i odrastao u Sloveniji.

Otac Mersad i majka Ramiza porijeklom iz Humaca kod Čelića nisu mogli sakriti svoju radost i sreću da je njihov sin postao prvi hafiz u historiji džemata Koper, ali i u rodnom mjestu Humci.

U periodu učenja hifza hafiz Admir istakao se po izuzetnoj disciplini i odgvornosti. Iz svoje ljubvi prema Kur'anu, i hafizima izučio je biografije mnogih hafiza i postao poznat, među omladincima, kao neko ko poznaje biografije svih poznatih hafiza i učača Kur'ana. Današnjim danom i hafiz Admir uvrstio se među čuvare Kur'ana koji će mladim ljudima biti primjer i uzor.