Printaj ovu stranu

Promovisana poštanska marka Turhan Emin-begove džamije

Autor: Decembar 19, 2018 0

U Goraždu je promovisana poštanska marka sa motivom "Turhan Emin-begove džamije" koja je sagrađena u Ustikolini 15 godina prije dolaska sultana Mehmeda Fatiha u BIH.

 Poštansku marku je promovisalo Muftijstvo goraždansko u nizu sadržaja koje je organizovalo povodom 570 godina Turhan Emin-begove džamije i zajednice muslimana na ovom području.

Izradom poštanske marke s motivom džamije priča o Turhan Emin-begu i toj zajednici će biti prenesena cijelom svijetu.

Obraćajući se prisutnima muftija goraždanski Remzija ef. Pitić je još jednom naglasio da je 570 godina upravo 570 godina, ističući koliko je duga historija muslimana Bosne i Hercegovine.

Za Turhan Emin- begovu džamiju je rekao da je "stameni direk naše povijesti, identiteta i potvrđivanja pokornosti Bogu i ljubavi prema Bosni i našem narodu."Generalni direktor BH Pošte, Mirsad Mujić uručio je prve primjerke ove poštanske marke muftiji goraždanskom, Remziji ef. Pitiću, predsjedniku Medžlisa islamske zajednice Ustikolina, Seji Čengiću i premijeru Bosansko-podrinjskog kantona, Emiru Okoviću.

Direktor Mujić je rekao da se radi o redovnom izdanju poštanskih maraka u 100.000 primjeraka nominalne vrijednosti od 1.50KM. 

"Džamiji Turhan Emin-bega pripada istaknuto mjesto na kulturnoj mapi BiH. To što je riječ o prvoj džamiji na području BiH, obavezuje nas da joj poklonimo posebnu pažnju. Ovom džematu, kao prvom džematu, na simboličan način pripadaju svi muslimani naše drage Bosne i Hercegovine. Džamija Turhan Emin-bega svjedok je najranijeg organizovanog prisustva muslimana na području BiH. Dijelila je sudbinu naše domovine i našeg naroda. Uvijek se uspravljala. Ako Bog da, ostat će dovijeka uspravna, zajedno sa našim narodom i našom domovinom" – istakao je Mujić i dodao da izdanjem poštanske marke u čast 570. godišnjice postojanja Turhan Emin-begove džamije i BH Pošta želi ostaviti trag budućim generacijama o najstarijoj džamiji u BiH i o spomenicima i događajima koji su kroz historiju utemeljeni u našu zemlju.

Autor poštanske marke sa motivom Turhan Emin-begove džamije je dizajner BH Pošte Tamer Lučarević.

Podsjećamo, ispod sada moderne džamije ostali su prvobitni temelji i smatraju se najstarijima u BiH. Historija kaže da je džamiju sagradio Turhan Emin-beg, iako se o njemu ne zna mnogo, a pretpostavlja se da je bio sultanov izlaslanik na ovom području.

Džamija je restaurirana ponovo na prelasku između 17. i 18. vijeka i kao takva dočekala je 1942. kada je ponovo zapaljena. Godine 1956. ponovo je obnovljena, da bi 1992. godine ponovo zapaljena i u potpunosti uništena. Ponovna gradnja Turhan Emin-begove džamije trajala je godinama nakon toga, a 2007. je ponovo zasjala.

Radio BIR