Printaj ovu stranu

Svečano otvorene džamije na Obarku i u Baćcima u Goraždu

Autor: April 07, 2019 0

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH, Muftijstvo goraždansko i Medžlis Islamske zajednice Goražde su organizirali svečano otvaranje Džamije el-Dželahima na Obarku i džamije Mufid Sokolović u Baćcima u Goraždu.

Delegaciju koju je predvodio direktor Vakufske direkcije IZ U BiH dr. Senaid Zajimović je dočekao muftija goraždanski Remzija ef. Pitić uputivši riječi dobrodošlice visokim zvanicama iz Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

On je istakao posebnost i značaj dvije džamije čija vrijednost prelazi milion i osam stotina hiljada KM, od čega su Bošnjaci iz Goražda osigurali petsto hiljada konvertibilnih maraka vlastitih sredstava.

Svećanom programu u haremu džamije el-Dželahima na Obarku prisustvovao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, direktor Vakufske direkcije BiH Senajid Zaimović, ambasador Kuvajta u BiH Abdulaziz Ahmad Hasan Al Sharrah, generalni sekretar Generalnog sekretarijata za vakufe Kuvajta i izaslanik ministra vakufa Muhamed El-Dželahime, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić, predstavnici Svjetske islamske organizacije, Udruženja za blagostanje za BiH i drugi gosti.

Inicijalna sredstva za izgradnju džamije El-Dželahima u naselju Obarak, koje se tokom rata nalazilo na prvoj liniji odbrane grada, donirala je porodica vakifa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok je početna sredstva za džamiju u Baćcima izdvojila porodica Sokolović koja danas živi u Sarajevu, a porijeklom je iz Rudog.

Završetak radova na oba objekta, vrijedna više od milion i po maraka, finansirao je Generalni sekretarijat za vakufe Kuvajta.

Ovo je najljepši proljetni poklon muslimanima ovog kraja, naglasio je reisu-l-ulema. On je podsjetio na kur'anski ajet da su svi muslimani svijeta jedan ummet, te iskazao ponos zbog podrške muslimana svijeta koje je vjera inspirisala da pomažu i muslimanima u BiH.

- Na stotine je projekata koje su naša braća pomogla ovdje u BiH. Ne znamo im broj. Teško se možemo sjetiti svih imena, svih džamija, bolnica, puteva, mostova, škola i mekteba koje su naša braća izgradila. Ne vjerujem da ih je na to ponukalo išta drugo do ono što je zapisano u onoj Knjizi koja je sama istina, koju je dragi Bog, preko meleka Džibrila, poslao poslaniku Muhammedu s. a. v. s. - poručio je.

U obraćanju stotinama vjernika, on je pozvao na suzdržanost u odgovoru na probleme koji se nameću ovih dana.

- Muslimani su uvijek čuvali porodicu, porodica nam je uvijek bila sveta, uvijek smo odgajali našu djecu. Ne smijemo nasjesti na ono što dušmani hoće. Mi trebamo pokazati našu suzdržanost. Što bi kazali naši stari, i to će jednog dana biti jučer. Valja nam se dozvati pameti i u svemu mudro postupiti. Apeliram na sve ljude, na vas muslimane posebno. Nemojte nikada dozvoliti da vi budete prvi koji će drugima nasilje činiti - istakao je Kavazović.

Džemati Baćci i Obarak su dva gradska džemata u Goraždu, Gradu heroju u jugoistočnoj Bosni i Hercegovini. Prvi je osnovan nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, a drugi 1979. godine. U periodu od 1960. do 1979. godine u Goraždu se vjerski život muslimana vezao samo za džamiju Sinan-bega Sijerčića, budući da je druga gradska džamija, koja je bila vakuf Džafer-bega Sijerčića, zajedno sa zgradom Džafer-begove medrese, hanom i 27 vakufskih dućana, prvo u Drugom svjetskom ratu zapaljena, a potom od strane tadašnjih vlasti 1960. godine porušena i cjelokupan vakuf oduzet.

Ova dva džemata osnovana na inicijativu džematlija koji su u okviru svojih mogućnosti izgradili mesdžide. U međuvremenu su potrebe džemata nadrasle postojeći kapacitet mesdžida, tako da su se džematlije, uz saglasnost i podršku nadležnih institucija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, odlučili za izgradnju džamija.

Džamije u džematima Baćci i Obarak izgrađene su na dva ulaza u grad Goražde, uz glavnu putnu komunikaciju, od strane Foče i strane Višegrada. Imaju i prepoznatljiv oblikovni izraz koji potencira razvoj kulturnog i duhovnog života ovih naselja i daje svoj doprinos urbanoj slici grada Goražda.

Vakifima su uručene vakufname i pokloni, a u džamiji u Obarku klanjan je podne namaz. U kompleksu džamije u Baćcima će, pored ostalog, biti izgrađena i igraonica za djecu.

Ovaj svečani program je dio ovogodišnje manifestacije ''Dani vakufa u Bosni i Hercegovini''.