Printaj ovu stranu

Sutra izbor reisu-l-uleme za mandatni period 2019-2026.

Autor: Oktobar 11, 2019 0

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu sutra u 11 sati okupit će se Izborno tijelo kako bi izabralo reisu-l-ulemu za mandatni period od 2019. do 2026. godine.

Birat će se između trenutnog reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića i Muamera Zukorlića, zastupnika u Skupštini Srbije i bivšeg sandžačkog muftije. 

- Ovih dana oba su kandidata imala priliku prezentirati svoje programe Izbornom tijelu po izbornim okruzima. Prema Pravilniku o izboru reisu-l-uleme, Izborno tijelo sačinjavaju sabornici Islamske zajednice, članovi Rijaseta Islamske zajednice, muftije (iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, zapadne Evrope, Amerike i Australije) , predsjednici mešihata Islamske zajednice, dekani i direktori islamskih ustanova, glavni imami i predsjednici izvršnih odbora medžlisa - pojasnio je portparol IZ Muhamed Jusić, dodajući da će rezultati biti objavljeni odmah po okončanju glasanja.

Jusić je istakao da Islamska zajednica ne favorizira nijednog kandidata. 

- Nama je od suštinskog značaja da sačuvamo dignitet Zajednice i izbornog procesa i da su kandidati za ovu časnu funkciju po izbornim okruzima i u medijima Islamske zajednice imali jednaku priliku prezentirati svoj program - kazao je Jusić.