Printaj ovu stranu

Saudijska Arabija donirala 3000 prehrambenih paketa

Autor: April 20, 2021 0

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Osama Al-Ahmadi danas je u Kulturnom centru Kralj Fahd izvršio primopredaju prehrambenih paketa koji će se putem Ureda za društvenu brigu Islamske zajednice u BiH i drugih javnih ustanova podijeliti građanima širom BiH.

U sklopu ove donacije uručit će se 3.000 prehrambenih paketa i centrima za socijalni rad, Zavodu Pazarić, Srpskom humanitarnom udruženju Dobrotvor, humanitarnoj organizaciji Kruh sv. Ante, Javnoj kuhinji Stari Grad i drugima.

Svečanosti su prisustvovali Ivana Prvulović, ministrica za rad i socijalnu politiku Kantona Sarajevo, šef Ureda za društvenu brigu Ibrahim Malanović, profesor Fikret Mehović, PR u Kulturnom centru, predsjednik Merhameta Kenan Vrbanjac i drugi predstavnici javnih ustanova.

U obraćanju prisutnima ambasador Al-Ahmadi je kazao da Saudijska Arabija svake godine osigura pakete za ranjive kategorije stanovništva u BiH. „Ovo je ramazanski poklon Saudijske Arabije. Paketi su namijenjeni za socijalno ugrožene kategorije. Nadam se da će se ovakva vrsta podrške bratskoj zemlji BiH nastaviti i u budućnosti i to u različitim segmentima“, kazao je, između ostaloga, ambasador Al-Ahmadi.

Vrijednost donacije je blizu 200.000KM, a u paketima se nalaze osnovni prehrambeni artikli domaćih proizvođača. I prošle godine Saudijska Arabija je podijelila 3000 paketa pomoći. Zahvaljujući upravo Uredu za društvenu brigu IZ paketi dođu na adrese širom BiH.

„Kraljevina Saudijska Arabija kontinuirano svake godine na prostoru BiH podijeli značajan broj paketa. To je važno naročito u vremenu pandemije. Podjela će se vršiti na prostoru cijele BiH, a poseban naglasak ćemo staviti na povratnike kako bi se poslala poruka njima da nisu sami“, kazao je šef Ureda Ibrahim Malanović.

Pored ove vrijedne donacije nedavno je Saudijska Arabija dostavila i 50 tona hurmi kao tradicionalni poklon građanima BiH u ramazansko vrijeme.

Malanović je ovom prilikom uputio posebnu zahvalu ambasadoru Al-Ahmediju, Kraljevini  Saudijskoj Arabiji i kralju Selmanu na podršci koju daje građanima i institucijama BiH. Inače, Kraljevina Saudijska Arabija je jedna od zemalja koja je među prvim zemljama u svijetu  značajno pomogla stanovništvo BiH nakon stjecanja nezavisnosti 1992. godine te učestvovala u brojnim edukativnim, humanitarnim i infrastrukturnim projektima širom zemlje. Današnji centar Kralj Fahd je lider u organizaciji besplatnih kurseva stranih jezika i informatike za građane BiH, a do sada se kroz ovaj centar educiralo preko 77.000 građana. 

IMG 20210420 140947 1280x576

IMG 7492 1280x853

IMG 20210420 141944 1280x719

IMG 20210420 162731 1269x960

Povezani članci (po oznakama)