Printaj ovu stranu

Tuzla: Treći hafiz u porodici Haušić

Autor: A. Đulović Oktobar 17, 2016 0

Hafiska dova Abdulahu Haušiću, 48. hafizu Behram-begove medrese u periodu njezinog obnovljenog rada, upriličena je u četvrtak, 29. septembra u džamiji Behram-begove medrese

 Promociji mladog hafiza su prisustvovali izaslanik reisul-uleme hafiz Kenan-ef. Musić, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, direktor Behram-begove medrese Ahmed-ef. Hatunić, profesor na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu Dževad-ef. Šošić, muderisi, hafizi, imami, rodbina i prijatelji mladog hafiza. Abdulah Haušić, sin Saliha i Emine, treći je hafiz u ovoj porodici. Prije njega hifz su položile njegove sestre Selma i Zuhra. Abdulah je učenik 4. razreda Behram-begove medrese, a hifz je položio 30. maja 2016. godine pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Njegov muhaffiz je hafiz Mirnes-ef. Spahić, profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Hafiz Haušić je 27. kandidat kojeg je muhaffiz Spahić izveo u zvanje hafiza Časnog Kur'ana.

- Mi smo ponosni na svoje učenike, na svoju sekciju hifza. Ova porodica je svijetli primjer kao se danas u teškom vremenu može uspjeti da se djeca odgoje, izvedu na pravi put, na onaj način kako to mi kao mu'mini priželjkujemo. Omladinu danas privlači mnogo toga, ali uz veliki trud oba roditelja, ovo je svijetli primjer koji može poslužiti svima onima kod kojih se djeca gube. A nikome danas nije lahko, kaže muhaffiz Spahić.

Direktor Behram-begove medrese Ahmed-ef. Hatunić je kazao kako su ovo značajni i veliki dani za sve učenike i profesore medrese, a posebno je na ovim svečanostima važno prisustvo učenika kojima je ovo dodatni podsticaj da idu putem učenja Kur'ana, promicanja i  podučavanja drugih Božijoj riječi.

Muftija tuzlasnki Vahid-ef. Fazlović je čestitao mladom hafiz, njegovom muhafizu i porodici, te istakao kako je hafiz čovjek koji je do svoje titule došao sa velikim poteškoćama i velikim trudom, a da nije moguće do velikih djela doći ako je čovjek pasivan.

Diplomu hafiza Kur'ana Časnog mladom Abdulahu Haušiću uručio je izaslanik reisu-l-uleme hafiz Kenan-ef. Musić kao i nagradu i priznanje Fonda "Bošnjaci" iz Sarajeva. Hafiz Musić je u svome obraćanju istakao važnost učenja hifza i važnost nastojanja da se živi po propisima i uputama Kur'ana. 

Cijeli tekst u printanom izdanju od 15. oktobra

Povezani članci (po oznakama)