Printaj ovu stranu

Ženski aktivizam: Briga o povratničkim džematima

Autor: Elmedina Osmić Brzović Februar 15, 2017 0

Emanet brige, ljubavi i pažnje prema Bošnjakinjama u povratničkim džematima Bratunca

Odjel za ženski aktivizam i porodicu Muftijstva tuzlanskog u ovoj kalendarskoj godini planirao je posebnu pažnju obratiti na intenzivnije i organiziranije djelovanje  u povratničkim džematima koji se nalaze na području ovog muftijstva. 

U okviru svojih redovnih aktivnosti Ured je u nedjelju, 12. februara realizovao prvu u nizu planiranih aktivnosti na području povratničkih džemata, kada je upriličena posjeta Medžlisu Islamske zajednice Bratunac. Koordinatorice za ženski aktivizam, učenice Behram-begove medrese, džematlijke iz lukavačkih, kalesijskih i tuzlanskih džemata, na čelu sa koordinatoricom Muftijstva tuzlanskog prof. Hasibom Saračević, posjetile su ovaj povratnički medžlis. Ovom prilikom prisustvovale su učenju tevhida koji se svakog dvanaestog u mjesecu prouči u Gradskoj džamiji u Bratuncu za šehide koji su svoje živote ugradili u temelje Bosne i Hercegovine u periodu agresije na našu domovinu. 

Nakon proučenog tevhida u Gradskoj džamiji, predata je hatma pred duše šehida ovog područja koju su proučile polaznice mekteba za odrasle iz Lukavca. 

Riječima dobrodošlice obratio se Mersudin-ef. Majstorović, a potom i predsjednik Medžlisa Admir-ef. Velić, koji je, između ostalog, prisutne upoznao sa radom Medžlisa Bratunac.

- Zahvaljujemo se koordinatoricama i aktivisticama Muftijstva tuzlanskog koje su odvojile svoje vrijeme i došle da se zajedno sa našim sestrama ovog 12. februara sjetimo šehida s našeg područja, ali i svih šehida Bosne i Hercegovine. Značajno je napomenuti da su majke i sestre koje su se vratile ovdje, nažalost, usamljene i svaki vid druženja koji im popuni vrijeme u svakodnevnom životu i njihovoj boli, sigurno na određeni način olakšava nastavak borbe koja će, po svemu sudeći, dugo još trajati.  Stoga aktivnosti ovakvog tipa trebaju postati pravilo, a ne izuzetak. - kazao je Velić. 

Emanet  brige o našem narodu 

Za ovu priliku koordinatorice i džematlijke sa područja Medžlisa Čelić, Odžak, Kalesija, Srebrenik, Lukavac- Puračić, Tuzla kao i profesorice Behram-begove medrese pripremile su oko 400 prigodnih hedija za džematlijke i džematlije u bratunačkim džematima.  Učenice Behram-begove medrese su za ovu priliku pripremile posebne hedije za djecu koja pohađaju mektebsku nastavu u bratunačkim džematima. 

Posjetu Bratuncu inicirao je tim za ženski aktivizam i porodicu Mufitjstva tuzlanskog na čelu sa prof. Hasibom Saračević. 

-Posjeta Medžlisu Bratunac je od izuzetne važnosti u cilju jačanja međusobne saradnje, podsticanja razumijevanja i potpore  za sve ono što  naši povratnici čine na putu opstanka vjere i naroda na ovim prostorima. Cilj je stalno podsjećanje na emanet  brige o našem narodu, farz čuvanja i očuvanja zajednice bez koje pojedinac ma koliko jak bio ne može opstati. - istakla je prof. Hasiba Saračević u svom obraćanju. 

-Žene su snaga koja je  je i pored svih patnji uspjela čuvati uspomene  na šehide, na ljubav prema rodnoj grudi  i koje su i danas nesebična žrtva  u čuvanju vjere i tradicije. - dodala je Saračević. 

Posjeta šehidskom mezarju Veljaci i Memorijalnom centru Potočari

Delegacija Muftijstva tuzlanskog posjetila je šehidsko mezarje Veljaci, a potom i Memorijalni centar u Potočarima. 

Prema riječima Hibe Ramić, koordinatorice za ženski aktivizam pri Medžlisu Bratunac ovakve posjete su itekako značajne za džematlijke na ovom području. 

-Ove posjete nam ulivaju nadu da nismo same i da možemo računati na vas, da zajedno prenesemo na naša pokoljena poruku šta se dogodilo na ovom području i da se može nastaviti živjeti i boriti. Da znamo za šta se borimo na tom putu. - kazala je Ramić.

Bratunac su posjetile koordinatorice za ženski aktivizam i porodicu Medžlisa Tuzla, Kalesija, Vlasenica i Srebrenica, kao i učenice drugog i trećeg razreda tuzlanske Behram-begove medrese. 

Prema riječima jedne od učenice Behram-begove medrese ova posjeta je važna za sve generacije, a posebno za mlađe generacije, poput njih. Te je istakla da srednjoškolci trebaju biti više svjesni o događanjima tokom agresije na Bosnu i Hercergovinu , posjećivati mjesta poput ovog i njegovati sjećanje na šehide naše domovine.

- Važno je da jačamo našu svijest o povratnicima u ovaj važan dio naše domovine, da gajimo svoju empatiju prema njima i da obnavljamo svoja sjećanja kako se, ne daj Bože, historija ne bi ponovila. - kazala je Armina Malkić. 

 

Povezani članci (po oznakama)