Printaj ovu stranu

Arnaudija poziva na obnovu međukomšijskih odnosa

Autor: Selman SELHANOVIĆ Maj 04, 2017 0

Obnova Arnaudije džamije je najljepši poklon gradu na Vrbasu *  Defterdarija ili Arnaudija džamija je jedna od 15 u ratu srušenih džamija u Banjoj Luci * Arnaudija  je opomena svima da u vremenu zla i neljudi, čovjek može biti zloupotrijebljen, ali ne i narod- istako je reisu-l-ulema Kavazović

U okviru manifestacije Dani vakufa, u  Banjoj Luci, gradu na Vrbasu, 22. aprila 2017. godine svečano je postavljen kamen temeljac za obnovu Arnaudije džamije. Svečanosti su prisustvovale brojne zvanice iz vjerskog i kulturnog života, a među njima i prijatelji iz Republike Turske g. Adnan Ertem, direktor Generalne direkcije vakufa, te Haldun Koč, ambasador Republike Turske u BiH. Svečanost je počela riječima dobrodošlice  glavnog imama MIZ Banje Luke Muhedina ef. Spahića koji je upoznao prisutne da je Medžlis IZ Banja Luka broji 23 džamije, od kojih je njih 14 obnovljeno i svečano otvoreno u gradu. Džamija Arnaudija je jedina neobnovljena džamija na području Banja Luke.

U svom obraćanju na svečanosti hfz.  dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije, istakao je da je ovo jedna od  najznačajnijih  svečanosti u ovoj godini utoliko što se kamen temeljac za obnovu Arnaudije džamije održava baš na Dan grada Banja Luke. “Želimo vratiti objekat koji je ovdje nekada egzistirao. Mislim da je to i najljepši mogući poklon obilježavanju Dana Grada. Naime,  povratkom Arnaudije i svih džamija Banja Luka i njeni predstavnici dokazuju da je ona multietnički grad i da u njoj ima mjesta za sve nacionalnosti”, rekao je Zajimović zahvaljujući se i čestitajući onima koji su pomogli da se započne s obnovom Arnaudije džamije.

Obnova džamija i obnova povjerenja

Generalni direktor Direkcije vakufa Republike Turske Adnan Ertem rekao je da je Božija milost bila da “nama bude suđeno da mi obnovimo ovu džamiju”.

“Isti slučaj je i sa džamijom Aladža u Foči. Ona će ove godine biti otvorena. Islam znači mir. Vjerujem da ćemo izgradnjom ovih objekata uspostaviti ponovo mir i da ćemo uspostaviti spokoj. Ovdje ćemo obnoviti bogomolju, ali i mir, ljubav, razumijevanje” ,  kazao je Ertem.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koč dodao je da je postavljanje kamena temeljca ulaganje u zajedničku budućnost.

 

“ BiH je jedna od najljepših primjera multikulturalnog života. Zato je i veliki značaj svih bogomolja. Ponosan sam što sam u Banjoj Luci kada se obilježava Dan Grada i kada počinje izgradnja jednog vjerskog objekta “,  istakao je Koč.

 

Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić, je, zavaljujući se turskim vlastima na obnovi džamije, izakazao radost i  ponos što se Arnaudija obnavlja, te naglasio da je Arnaudija, kao i Ferhadija, i duhovno i kulturno i historijsko naslijeđa svih u BiH, ali i naslijeđe turskog naroda. “ Mi u IZ sretni smo što je osvanuo ovaj dan i što će uskoro početi obnova. Drago nam je što je svečano otvorena Ferhadija i što se obnova Aladže privodi kraju. Sa Arnaudijom se privodi kraju obnova objekata od posebnog značaja. Ovo će pomoći našoj budućnosti. Nadam se da ćemo nakon obnove bogomolja krenuti i u obnovu naših međuljudskih odnosa”,  rekao je muftija Kozlić. On je istakao i da je bitno obnoviti “ svaki  Božiji hram”, dodavši da je potrebno obnoviti i staru pravoslavnu crkvu u Mostaru.  Posebno je istakao potrebu izgradnje dobrosusjedskih odnosa u BiH. 

Put jednih ka drugima

Poslije uručenja priznanja i hedija najzaslužnijama prisutnima se obratio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. On se najprije zahvalio  svima koji su doveli do ovoga dana. Banjalučke džamije, dodao je on, pripadale su uvijek samo Banjoj Luci i Banjalučanima. „ Džamije, manastiri, crkve, katedrale i sinagoge su mjesta molitve u kojima od dobrog Boga tražimo mir. One su ponekad i veliko iskušenje za sve nas u sredinama koje jesu multietničke, multireligijske. One govore o nama. Naše bogomolje su imale teških trenutaaka. Arnaudija je opomena da u vremenu zla čovjek može biti zloupotrijebljen, ali ne i narod”,  kazao je Kavazović.

Prema njegovim riječima, vjerski objekti, bez obzira čiji su, predstavljaju “put jednih ka drugima”. 

„To je jedini put. Moramo ga nanovo izgraditi. Bosanske džamije su evropske džamije. Nisu došle odnekud, već pripadaju Evropi. Ovdje su izgrađene našim rukama. Oni koji su ih srušili loše su postupili. Oni koji će izgraditi Arnaudiju, dobro su postupili, kao i svi oni koji joj se raduju”, kazao je poručivši muslimanima da nikada ne prave razliku između džamija i crkava. “Sve su naše džamije i sve su naše crkve” rekao je te dodao: “ Trebamo graditi odnose među ljudima. Trebamo se oslanjati na druge. Mi nemamo drugi put osim puta jednih prema drugima. Bosanske džamije su evropske džamije. Ove džamije nisu došle odnekle, one su izgrađene rukama naših ljudi”, naglasio je reis Kavazović akcentuirajući da Kur’an i svete knjige pozivaju na kušanje ljudi. “Bog vas kuša da vidi ko će bolje od vas postupiti”, poručio je Kavazović. 

Povezani članci (po oznakama)