Printaj ovu stranu

Peta mektebska akademija: Akademija inspirisana jedinstvom i zajedništvom

Autor: Elmedina Osmić Brzović Maj 15, 2017 0

Trud i rad mektebskih đaka Medžlisa Islamske zajednice Tuzla predstavljen je kroz petu jubilarnu mektebsku akademiju, 14. maja u Velikoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla.

Akademiju posvećenu zajedništvu i jedinstvu izveli su polaznici tuzlanskih mekteba. Tokom protekle mektebske godine na području Medžlisa Tuzla mekteb je pohađalo 1778 mektebskih đaka, a bili su raspoređeni u 41 mekteb. Oni su zajedno sa svojim muallimima i muallimama postigli zavidne rezultate koje su ovom prilikom svečano predstavljeni.

Obraćajući se prisutnima, glavni tuzlanski imam hfz. Ahmed ef. Huskanović, kazao je da mu je čast i zadovoljstvo prisustvovati ovom programu, ističući da je ovaj program jedan od najljepših programa koji Medžlis Tuzla priređuje, jer su u centru pažnje djeca. Hfz. Huskanović je riječi zahvale uputio svima koji su na bilo koji način učestvovali u realizaciji akademije. Posebno se zahvalio roditeljima koji svoju djecu bodre i šalju da redovno pohađaju mekteb.

Nagrade za najbolje postignute rezultate

Predsjednik Medžlisa Tuzla Hasan ef. Spahić je uručio nagrade mektebskim đacima koji su postigli najbolje rezultate u kategorijama kiraet stariji i mlađi uzrast, kao i test stariji i mlađi uzrast.

Hfz. Ahmed ef. Huskanović uručio je diplome učenicima osmih i devetih razreda, koji su pokazali najbolja znanja na gradskom takmičenju iz vjeronauke, kao i njihovim vjeroučiteljicama.

Nagrade su uručene i mektebima koji su u ekipnoj konkurenciji na ovogodišnjem takmičenju zauzeli prva tri mjesta.

Mektebi koji su ostvarili najbolje rezultate ove mektebske godine bili su mekteb Džamije Kralj Abdullah, Simin Han i Donja Obodnica.

U ime Fondacije „Nurdin-ef. Gobeljić“ Memsudin ef. Gobeljić je najboljim mekteblijama uručio novčane nagrade. Ovo je dodatni motiv polaznicima mekteba da ostvaruju dobre rezultate na takmičenjima, a i lijep način da se njeguje sjećanje na prerano preminulog učenika Behram-begove medrese, rahmetli Nurdina Gobeljića.

Nagrađeni su i mektebski đaci koji su bili najredovniji tokom ove mektebske godine. Bez izostanaka u mektebu bili su: Brkić Adem (mekteb Plane), Hadžiselimović Harun (mekteb Plane), Hadžiselimović Ismail (mekteb Plane), Mustačević  Lamija (mekteb Solina) i Huskić Mirza (mekteb Džamije Kralj Abdullah).

Ove godine Medžlis Tuzla raspisao je literarni natječaj za osnovce na temu "Muhamed a.s., naš uzor i učitelj".

Najbolji rad na ovu temu napisala je učenica Osnovne škole "Slavinovići" Aldijana Jusufović. Drugo mjesto je pripalo Amni Husić iz Osnovne škole "Miladije", a treće Mirhi Suljanović iz Osnovne škole "Centar".

 

Izaslanik muftije tuzlanskog na ovogodišnjoj akademiji bio je dr. Mensur ef. Husić koji je u svom obraćanju kazao su ovo trenuci kada se prezentiraju najuspješniji rezultati Medžlisa Islamske zajednice Tuzla u ovoj mektebskoj godini.

- Ovo je jako plodna i kvalitetna žetva, jedna plodna godina. Ova akademija je pokazatelj da Medžlis Tuzla iz godine u godinu napreduje. Imali smo priliku vidjeti šarenilo talenata i nadarenih učenika. Ovi mladi ljudi danas su nam uputili mnogo poruka. Oni su naš veliki emanet - dodao je dr. Husić.

Akademiji je prisustvovao dr. Sead ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog, tuzlanski imami, vjeroučitelji, roditelji i drugi članovi porodice koji su s radošću pratili petu mektebsku akademiju.

Izložba likovnih radova

U holu Bosanskog kulturnog centra upriličena je i izložba likovnih radova koji su nastali tokom likovne radionice na temu "Dan džamija", a koja je održana u subotu, 13. maja u haremu Gazi Turalibegove džamije. Učešće na likovnoj radionici uzelo je 37 polaznika mekteba iz 11 tuzlanskih džemata. Mentor koji je rukovodio ovom drugom radionicom po redu bio je istaknuti tuzlanski slikar Fikret Jahić Vršanin.

Učenicima koji su prema ocjeni stručne komisije naslikali najbolje likovne radove tokom akademije uručene su prigodne nagrade.

Najbolji rad je naslikala Kurtić Iman (mekteb Brčanska Malta), drugo mjesto pripalo je Šećerović Amina (mekteb Čaršijske džamije) i treće Šabanović Maida (mekteb Jalske džamije).

Ova mektebska godina ostaće upamćena po tome što je polaznik mekteba Slavinovići Ahmed Avdibašić stekao titulu hafiza Kur´ana Časnog. Ahmed je učenik sedmog razreda osnovne škole i najmlađi je hafiz na području Medžlisa Tuzla, a ovu izuzetnu titulu stekao je istog dana kada i njegova sestra Elmedina.

Iz godine u godinu mektebska akademija postaje prepoznatljiva manifestacija koja na najbolji način predstavlja mekteb, generalno, ali i uspjehe koje polaznici mekteba postižu tokom te mektebske godine.

 

Povezani članci (po oznakama)