Printaj ovu stranu

Muftija Dautović: Čuvajmo slobodu koju uživamo i domovinu koju imamo

Autor: Avgust 07, 2017 0

Obraćanje  muftije zeničkog doc. dr. Ejub ef. Dautovića na centralnom programu  “Lastavica 2017.’’

 

Allaha slavi sve što je na nebesima i Zemlji,

i On je Silni, Mudri,

Njemu pripada vlast nebesa i Zemlje,

On oživljava i usmrćuje, i On sve može.

 On je Prvi, i Posljednji, i Vidljivi i Nevidljivi!

 I On znade sve!

 

Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog Poslanika Muhammeda, a.s., na njegovu časnu porodicu, na njegove ashabe, na bosanske šehide i na sve one koji slijede Istinu.

 

Uvaženi muftija banjalučki dr. Osman ef. Klozliću, poštovani prijatelji, draga braćo i sestre.....

 

Dobro nam došli na centralni program Manifestacije ''Lastavica 2017.''. Ovogodišnji dani Lastavice trajali su sedam dana. Programski sadržaji izvedeni su u Zenici, Tešnju i Zavidovićima.

 Koristim priliku da se zahvalim organizacionom odboru, učesnicima, medžlisima, zeničkom Preporodu, te svima ostalim koji su dali doprinos organizaciji Manifestacije ''Lastavica 2017.''

 

Na platou Zeničke Musalle Bošnjaci su dali zavjet da će čuvati vjeru. Na Vrandučkoj Kapiji i Tvrđavi da će čuvati slobodu i domovinu. A na Lastavičkom platou, zavjet da će čuvati svoju tradiciju, kulturu, moral i raskošnu različitost Bosne i Hercegovine.

 Danas sa Lastavičkog platoa želim uputiti nekoliko savjeta:

-       Držimo se principa naše uzvišene vjere i čuvajmo čast i dostojanstvo muslimana.

-       Jačajmo svijest o zajedničkim interesima džemata, zajednice i domovine, a to možemo postići ukoliko imamo u našem narodu slogu, jedinstvo i samopouzdanje. Napredak i prosperitet neće doći sam od sebe, niti od podobnih, niti optužujući druge za svoj neuspjeh. Dakle, moramo se mijenjati i moramo početi od sebe, jer Allah, dž.š., neće izmijeniti sudbinu jednog naroda, dok se taj narod sam ne promijeni.

-       Našoj omladini trebamo kazati - nije umijeće tražiti sreću po evropskim i svjetskim metropolama. Umijeće je izboriti se za svoju sreću ovdje u svojoj domovini, u kojoj se osjećamo slobodniji, u kojoj se lakše diše i u kojoj smo svoji na svome. Ne smijemo postati jeftina radna snaga i nomadi modernog doba.

-       Čuvajmo slobodu koju uživamo i domovinu koju imamo. Hrabrimo ljude da slobodno misle i slobodno govore, radujmo se lijepim stvarima, ali ukazujmo i na propuste i greške.

-       Budimo ponosni na svoju vjeru i tradiciju. Volimo svoju domovinu i poštujmo sebe i druge. Pozivajmo dobru i činimo dobro.

 

Na kraju, upućujem dovu Uzvišenom Allaha, dž.š., da nas uputi na pravi put i da nam da prisebnost i naputak u našim poslovima i da nam čuva našu domovinu i narod.

 

Nedjelja, 06. 08. 2017. godine/14. Zu-l-ka’de, 1438. h. g,

Zenica, Lastavica