Printaj ovu stranu

Muftija Dedović: Svako dijete nam je važno

Autor: Hasan Eminović Septembar 10, 2017 0

Muftija Dedović: Mektepsko obrazovanje je izuzetno bitno i trebamo mu posvetiti veliku pažnju 

„Svako dijete nam je važno. Naša briga za organizaciju mektepske nastave na prostoru čitavog Muftijstva mora biti cjelovita i drago nam je da postoje konkretni projekti, planovi i briga za sve životne generacije naših džematlija i džematlijki. Važno je da Islamska zajednica prati potrebe naših ljudi. Nikog ne smijemo zanemariti. Mektepski proces obrazovanja je izuzetno bitan i njemu trebamo posvetiti veliku pažnju“, u povodu početka nove mektepske godine poručio je danas iz čapljinskog džemata Rečice mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Naglasio je da će Islamska zajednica morati raditi još više jer živimo u vremenima kada se govori o smanjenju stope nataliteta i stoga je od presudnog značaja evidentna odgovornost ljudi koji rade i rukovode poslovima Islamske zajednice.

„Željeli smo da na početku nove mektepske godine posjetimo neke naše mektebe, susretnemo se sa učenicima, njihovim roditeljima, našim muallimima i muallimama i da na taj način pošaljemo poruku da je mekteb u našim prioritetima. Islamska zajednica će sa svoje strane uraditi sve što je potrebno kako bi zainteresovanost djece bila što veća, da bismo dobili pažnju djece i njihovih roditelja u vremenima kada to nimalo nije jednostavno. Postoji jako puno izazova i mi trebamo učiniti nove iskorake da bismo mektepsku nastavu učinili što interesantnijom i potpunijom“, kazao je muftija.

Od ove godine u džematu Rečice počet će sa radom i mektepska igraonica za djecu predškolskog uzrasta čime će Islamska zajednica praktično preuzeti odgovornost šire društvene zajednice i obrazovnog sistema među povratničkom populacijom. „ Ta životna dob je vrlo važna i drago nam je da će taj projekt polučiti željene rezultate“, prokomentirao je muftija. 

Osim mekteba u Rečicama muftija Dedović danas je posjetio i mostarske mektebe Zalik i Karađoz-begove džamije gdje je adaptirana stara dershana Medrese za potrebe mektepske nastave. Učenicima i roditeljima poželio je sretan početak nastave i u mektebima i u školama. Tokom posjete učenicima su podijeljeni slatkiši a mualimima i mualimama Amir ef. Deliću, Šefik ef. Čavčiću, Šahzi Čavčić i Adem ef. Šuti vrijedne knjige za mektepske biblioteke.

Prema riječima glavnog imama Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dine ef. Maksumića nastava u Mostaru će se održavati u 40 mekteba. „Prošle godine mekteb je pohađalo 1803 polaznika. Nadamo se da će se taj broj i povećati jer smo uradili dobru pripremu i kvalitetnu kampanju“, kazao je ef. Maksumić.

Na području Medžlisa IZ-e Čapljina, kako nam je rekao glavni imam Džemal ef. Gadara, nastavu neće pohađati samo mali broj djece. „Par godina taj broj se kreće od 280 do 290. Na osnovu podataka koje imamo u narednih pet godina će biti tako, a poslije će se drastično smanjivati. Najveći broj upisane djece imamo u džematima Rečice, Višići i Opličići, a najmanji u džematu Lokve i Počitelj gdje je dominanta starija povratnička populacija“, rekao je ef. Gadara. 

Povezani članci (po oznakama)