Printaj ovu stranu

Tuzla: Debata u Behram-begovoj medresi

Autor: Mart 31, 2018 0

Devetnaesta debata učenika srednjih škola održana je 27. marta u Behram-begovoj medresi. Ove godine učesnici debate su razgovarali o temi “Forsiranje apatije kao kulturnog koda”.

Apatija, kao psihičko stanje bezvoljnosti, jedan je od najvećih problema današnjice. Ona se manifestira na razne načine, od kojih su najdominantniji potištenost, povlačenje pred izazovima i afektivnost. Stanje apatije se posebno javlja u tranzicijskim društvima, kao što je bosanskohercegovačko.

Debatanti iz srednjih škola iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije pokušali su pronaći odgovore na neka od problemskih pitanja kao što su: Koji su procesi u tranzicijskim društvima doveli do pojave apatije? Kakva je uloga medija, obrazovnih i drugih društvenih institucija? Koliko je stanje apatije opasno po društvo? Da li se apatija, nezadovoljstvo, negativan stav javnosti prema svemu, kao i osjećaj potištenost pretvaraju u svojevrsni kulturni kod?

Cilj ove debate je razvijanje kritičkog mišljenja i vrednovanja, afirmacija osjećaja odgovornosti za društvena zbivanja i razvijanje vještina govorništva kod mladih ljudi.

U takmičarskom dijelu najbolji debatanti su Alija Mevkić, koji je osvojio najviše glasova učesnika debate, kao i Emina Maglić i Anida Zukić.

Debati su prisustvovali i direktor Behram-begove medrese Ahmed-ef. Hatunić, direktor Islamske gimnazije dr. Ahmed Smajlović u Zagrebu Mevludi-ef. Arslani, kao i predstavnici Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i predstavnica Centra za kulturu dijalog.

Koordinator debate je bio Ahmed Omerović, profesor demokratije i ljudskih prava u Behram-begovoj medresi.

Povezani članci (po oznakama)