Printaj ovu stranu

Sisak: Otkrivanje spomenika Bošnjacima braniteljima iz Domovinskog rata

Autor: April 15, 2018 0

U subotu, 14. aprila/travnja 2018. u prisustvu  brojnih zvanica iz političkog, društvenog, braniteljskog kora, otkriveno je spomen-obilježje (nišan) svim poginulim i umrlim braniteljima Bošnjacima iz Domovinskog rata s područja grada Siska i Sisačko-Moslavačke županije.

Na području grada Siska i Sisačko-Moslavačke županije sudjelovalo je oko 300 branitelja bošnjačke nacionalnosti od kojih je 18 poginulo u odbrani i ugradilo se u temelje Republike Hrvatske.

Spomen obilježje  je podignuto na Gradskom sisačkom groblju odnosno Središnjem mjestu gdje se obilježavaju svi važniji datumi i obljetnice iz Domovinskog rata, a gdje je ukopana većina hrvatskih branitelja, među njima i Bošnjaci branitelji.

Podsjećamo da je na području Sisačko-Moslavačke županije, konkretnije u mjestu Kuljani, na putu između Hrv.Kostajnice i Dvora na Uni, poginuo i prvi Bošnjak-branitelj Šefik Pezerović kojemu je u navedenom mjestu prošle godine podigunuto spomen-obilježje.

Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata-ogranak grada Siska i Sisačko-Moslavačke županije na čelu sa predsjednikom Hamzalijom Hafizovićem, članovima, volonterima i aktivistima Udruge bila je domaćin svečanosti otkrivanja spomen-obilježja koje je uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja realizirala projekat financiranja i realizacije.

Zajednički su spomen-obilježje otkrili predsjednik Hamzalija Hafizović i izlaslanik ministra branitelja g. Dinko Tandara.

U svom obraćanju, predsjednik Udruge, g.Hamzalija Hafizović podsjetio je prisutne na ukupno učešće Bošnjaka u Domovinskom ratu kazavši kako se u Domovinski rat uključilo 25 tisuća branitelja Bošnjaka, od toga 9 tisuća iz BIH koji su došli u Hrvatsku kao izbjeglice, a 80 posto njih bili su dragovoljci. Život je izgubilo i ugradilo se u temelje Hrvatske 1187 branitelja Bošnjaka.

Bošnjaci su ratnih godina u 80-postotnom obliku stupili u postrojbe hrvatske policije i vojske, bez domovnice, bez ikakvih kalkulantskih primisli i bilo kojih naravi, što nama koji danas uživamo u demokratskom društvu, u njegovom punom značaju, nameće trajnu obavezu da se sinova koji su dali svoje, nešto najdragocjenije, a to je život, sjećamo sa pijetetom i da im iskazujemo svoje poštovanje svugdje na svakom mjestu, poručio je Hafizović.

Senad Bratić, predstavnik Bošnjaka u institucijama entiteta Republike Srpske je istaknuo da su se Bošnjaci, uglavnom kao izbjeglice, uključili rame uz rame sa svim ostalima hrvatskim braniteljima da brane temelje Republike Hrvatske vjerujući  da će institucije Republike Hrvatske znati ovo cijeniti i ovaj doprinos Bošnjaka neće biti zaboravljen u vremenu koje dolazi ispred nas“, istakao je Bratić.

Saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj je istaknula kako otkrivanjem ovog spomen obilježja simbolički iskazujemo želju za ispunjavanjem tog velikog moralnog duga kojeg svi mi zajedno osjećamo i svoje divljenje prema njihovoj hrabrosti i domoljublju koje nam i danas predstavljaju divan uzor i izvor našeg snažnog životnog nadahnuća“, rekla je Lekaj Prljaskaj.

Na otkrivanju spomen obilježja bio je i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak. „300-tinjak Bošnjaka hrvatskih branitelja sudjelovalo je u Domovinskom ratu na području naše županije, 18 Bošnjaka je izgubilo svoje živote. Sisačko-moslavačka županija podržava aktivnosti svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, osobito aktivnosti koje su usmjerene na njegovanje i trajno očuvanje uspomena na one kojima smo najzahvalniji za našu slobodu, za našu modernu Republiku Hrvatsku. Poštovani hrvatski branitelji Bošnjaci, hvala vam što ste zajedno sa Hrvatima, sa većinskim narodom, sudjelovali u obrani i stvaranju naše Domovine“, kazao je Celjak.

Izaslanik ministra branitelja Tome Medveda, g. Dinko Tandara je kazao kako je i on u Domovinskom ratu zajedno bio rame uz rame s braniteljima Bošnjacima.

 „Vjerujte mi da sadašnje Ministarstvo hrvatskih branitelja , odnosno sadašnji ministar i svi mi ostali, jednako skrbimo o hrvatskim braniteljima Bošnjacima, kao i o braniteljima Hrvatima, nema nikakve razlike. Vjerujte nam da ćemo u svakom trenutku pokušati i nastojati biti ti koji će pomoći braniteljima, ne samo braniteljima Bošnjacima, nego svim braniteljima manjina koje su sudjelovali u obrani naše Domovine Hrvatske“, rekao je Tandara.

Završno obraćanje i govor imao je glavni imam Medžlisa Sisak Alem ef. Crnkić koji je bio i u svojstvu izlaslanika muftije dr.Aziza ef. Hasanovića.

Mi smo ovdje okruženi ljudima koji nas gledaju, čije i slike vidimo, i koji nam poručuju dvije stvari: Mi smo dali najvrjednije što smo mogli dati, a što ste vi spremni dati?

Što ste vi spremni dati i ostaviti za Lijepu našu? To je prvo što sam ja razumio i shvatio boraveći na ovom mjestu.

Šehidi su oni koji su poginuli na božjem putu, a božji put je braniti temeljne ljudske vrijednosti, slobodu, čast, dostojanstvo, vjeru, obitelj, dom, domovinu, boriti se za istinu, aktivno se suprotstaviti zlu i onima koji čine zlo.

Šehidi, svjedoci istine, svjedoci slobode, amanet kojim su nas obvezali svojom prolivenom krvlju, a taj amanet, to povjerenje koje smo od njih preuzeli sastoji se u našoj pojedinačnoj i kolektivnoj odgovornosti, da njegujemo moralne i društvene vrijednosti, da budemo pravedni, čestiti, plemeniti građani, i da iz ljubavi prema svojoj domovini mi radimo svoj posao na najbolji mogući način.

To je izraz našeg domoljublja danas u miru. Da radimo svoj posao na najbolji mogući način“, kazao je glavni imam Crnkić koji je na samom kraju proučio dovu pred novootkrivenim spomen obilježjem:

Gospodaru naš, učini da krv šehida i svih poginulih, nestalih i umrlih branitelja, suze i bol njihovih obitelji budu temelj našeg sjećanja, snage i odlučnosti da budemo odgovorniji i sposobniji u svojim zadacima i poslovima, korisniji društvu i Domovini.

Povezani članci (po oznakama)