digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ravna stopala

Autor: Adna Zulić Januar 25, 2019 0

Ravno stopalo je strukturalna mahana izražena kao spušten unutrašnji luk stopala.

Razvija se uslijed nekorektne potpore unutrašnjem dijelu stopala prilikom učenja hodanja u periodu djetinjstva, ali luk stopala se može spustiti i usljed naglog povećanja tjelesne mase, prilikom trudnoće ili inače, a kada se ne povede dovoljno brige o adekvatnoj potpori stopalima. Posljednja istraživanja dovode u vezu prerano postavljanje beba u sjedeći položaj ili korištenje hodalica prilikom čega dolazi do istezanja ligamenata, te naknadno njihove pretjerane opuštenosti.  Posljedice ravnih stopala su zamor u nogama, bolovi u listovima nogu, kralježnici, vratu i leđima, iskrivljenje kičme i glavobolje. 

Do tri godine djeteta normalno je da tabani budu ravni. Zapravo, do te dobi tabani su najčešće debeljuškasti pa jedino stručna osoba i može procijeniti da li se tabani razvijaju kako treba. 

Za pravilan rast i razvoj kostiju, ligamenata i mišića stopala, neophodno je djetetu obezbijediti prostor po kojem će se dovoljno i nesmetano kretati. Dopustite da sjedenje, puzanje i hodanje idu svojim tokom i da ih dijete potencira samo kada se osjeti spremnim za to, tj. kada to dolikuje uzrastu. Prva obuća bi trebala biti lagahna, od prirodnih materijala, savitljiva i prostrana kako bi se stopalo nesmetano razvijalo. Obuća sa izraženim ortopedskim ulošcima – korektivna obuća nije preporučljiva prije pete godine osim  po savjetu ljekara. Ortopedski ulošci u najranijem periodu često usporavaju i ometaju pravilan razvoj stopala. Prilikom povećanja tjelesne mase kod odraslih ljudi, posebice kod trudnica, također je potrebno obratiti pažnju na pravilno držanje kičme, a s tim u vezi i adekvatne potpore tabanima od kojih počinje balans, ravnoteža svih ostalih ekstremiteta.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine