digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Napravite domaći začin od povrća

Autor: Septembar 10, 2019 0

Vrijeme je prispijevanja povrća. Ako imate šporet na drva ili dehidrator, možete bez velikog troška pripremiti mnogo zdraviju varijantu začina od povrća.

Potrebni sastojci:  3 mrkve, 2 korijena peršuna, 2 čehna bijelog luka, glavica crvenog luka, 1 prasa, peršunovo i celerovo lišće u količini po želji, 1  manji korijen celera, 1 crvena paprika, supena kašika kukuruznog skroba, so.

Priprema: povrće operite i nasjecite nasitno, kako bi se lakše osušilo. Multipraktik je tu od velike pomoći,  potom na tepsiju stavite papir za pečenje, povrće pomiješajte i poslažite ravnomjerno po papiru. Ukoliko koristite dehidrator, slijedite uputstva navedena uz aparat.

Povrće povremeno promiješajte i sušite na 100°C dok ne primijetite da je voda iz povrća isparila, te nastavite sušiti na 50°C sve dok pod prstima ne bude potpuno suho. 

Kada je povrće suho, pretresite ga u veliku zdjelu, dodajte škrob i soli po želji i dobro promiješajte. Ukoliko želite kompaktniju smjesu, povrće sjedinjeno sa skrobom i solju dodatno promiješajte i usitnite u blenderu ili u mlinu za kahvu.

Količinu možete smanjiti ili povećati, također, dobijenu smjesu povrća, bez dodavanja skroba i soli, možete spremiti u kesice u manje porcije i zamrznuti.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine