digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Zimska dnevna rutina

Autor: Adna Zulić Decembar 30, 2019 0

Zimski dani mogu biti sunčani ili tmurni, ali bez obzira na vrijeme vani, u toku zimskih mjeseci dnevna rutina se mijenja samim tim što smo često onemogućeni izaći vani zbog snijega ili bljuzgavice. Ne mora biti tako!

Kada je hladno vrijeme tad u vazduhu nema virusa, zimska oštrina može biti pročišćujuća. Ujutro prvo otvorite prozore širom i dozvolite da hladan zrak struji 10 minuta kroz sve prostorije vašeg doma. Svjež zrak je dobar preduslov za kvalitetnu tjelovježbu pa sebi u dnevnu rutinu uvedite lagahnu vježbu pokretljivosti i istezanja u trajanju od 30 minuta. Tuširanje nakon vježbe iskoristite za pokretanje cirkulacije, pa u tu svrhu naizmjenično puštajte toplu i hladnu vodu. Nakon tuširanja na tijelo nanesite hranljivu kremu. To je koži cijelog tijela u zimskim danima veoma potrebno. Sada ste spremni za topao napitak, ukusan i ljekovit čaj. Preporučljivo je odmah nakon ustajanja popiti čašu tople vode ili šolju čaja, te na taj način saprati želudac i crijeva od toksina, a bubrezima ponuditi osvježenje nakon radne noći.

Bez obzira da li dalje ostajete kod kuće i zanimate se kućnim obavezama ili idete na posao, isplanirajte i jednu šetnju u toku dana. Da li će to biti jutarnja šetnja ili popodnevna, nije presudno. Ne dozvolite da vas snijeg ili bljuzgavica obeshrabre, šetnja je nabolja aerobna vježba i u tu svrhu se opskrbite udobnom, vodootpornom obućom, koja nije klizava i pokrenite se. 

Tokom zimskih dana i dugih noći više čitamo knjige. Iskoristite ovo vrijeme da pospremite svoju biblioteku, počistite prašinu sa knjiga, tražite da vam se vrate knjige koje ste posudili, te sortirate pročitane i one kojih se treba podsjetiti. Školske lektire pročitane u zrelom dobu često daju potpuno novu sliku i pouku.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine