digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Proljeće i sjetva

Autor: Merjem Tabak April 29, 2020 0

U prvoj polovini aprila trebala bi se završiti sjetva graškamrkvesalate i poriluka.

Također, u ovom mjesecu možete presaditi karfiol, korabu, blitvu i kupus. Ako ste zasadili crveni i bijeli luk, sada je vrijeme za njihovo okopavanje. U drugoj polovini aprila sadi se kukuruz šećerackrompircelergrahcvekla, a u ovom periodu možete posijati i paradajz i papriku.

Krajem aprila, mogu se posaditi lubenicadinjakrastavci i mahune. Ipak, budite oprezni zbog mogućih kasnih mrazeva i, ako je potrebno, izniklo povrće štititi od hladnoće pokrivanjem folijom, novinama, lišćem ili slamom. Ako ne želite rizikovati, pričekajte maj, koji je idealan za sadnju ovog povrća.

Voćnjak 

Kada se završe svi proljetni radovi, kreće se s površinskom obradom zemljišta u voćnjacima i đubrenjem, ako za tim ima potrebe. Nakon toga na red dolazi proljetno prskanje radi zaštite voćaka od kasnih mrazeva i štetnika.  U ovom razdoblju može se obaviti rezidba maline i kupine. Obavlja se prekalemljivanje, a također je obavezna i gnojidba dušičnim đubrivima. U brdsko-planinskim krajevima poželjna je zimska rezidba i sadnja voćaka, a prema potrebi i zaštita cvijeta od kasnih proljetnih mrazeva.

Povezani članci (po oznakama)

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine